Θετικά για τον τουρισμό της πρωτεύουσας είναι τα στοιχεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) για τη φετινή χρονιά.

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια ύφεσης, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» μπαίνει και πάλι σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς φέτος προβλέπεται να αυξηθούν όλα τα κρίσιμα μεγέθη του και κυρίως η επιβατική κίνηση, οι αεροπορικές εταιρείες, οι πτήσεις και οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις.

Την ίδια στιγμή, το καναδικό επενδυτικό κεφάλαιο PSP που αγόρασε το 26,7% της Hochtief στο ΔΑΑ, με επιστολή του στο ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται πρόθυμο να αυξήσει το ποσοστό του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να πωλήσει τη συμμετοχή του Δημοσίου. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό, ενδιαφέρον για το ΔΑΑ έχουν δείξει και οι προερχόμενοι από την Κίνα όμιλοι Shenzhen Airport και Friedmann Pacific Asset Management.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη φετινή χρονιά, ενδεικτικό της δυναμικής που εμφανίζει ο ΔΑΑ είναι ότι επιστρέφει στην Αθήνα και η Singapore Airlines, μετά από ένα χρόνο απουσίας. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή του ΔΑΑ, κ. Γιάννη Παράσχη, ο Ιανουάριος έκλεισε με την αύξηση της επιβατικής κίνησης από το εξωτερικό να φτάνει στο11,2% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2013.

Ηδη οι αεροπορικές εταιρείες αύξησαν τις διαθέσιμες θέσεις τους για την Αθήνα συνολικά κατά περίπου 2.000.000 σε σχέση με πέρυσι, ενώ και οι εταιρείες χαμηλού κόστους που θα πετούν προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξήθηκαν από 12 σε 17 (+42%), με τελευταία προσθήκη αυτή της Ryanair.

Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος οι εβδομαδιαίες πτήσεις της χειμερινής περιόδου (έως το τέλος Μαρτίου) έχουν αυξηθεί κατά 31, ενώ την καλοκαιρινή περίοδο 150 νέες εβδομαδιαίες πτήσεις (σε σύγκριση με το 2013) θα ενσωματωθούν στο θερινό πρόγραμμα του ΔΑΑ.

Επιπλέον, οι 17 αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους θα συνδέουν την Αθήνα με 35 πόλεις (39 αεροδρόμια). Οι αερομεταφορείς χαμηλού κόστους θα αποτελούν το 29,3% του συνόλου των αεροπορικών εταιριών που θα εκτελούν προγραμματισμένες πτήσεις προς την Αθήνα το καλοκαίρι.

Τα σημάδια της ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κ. Παράσχη, εμφανίστηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2013, με τους τρεις τελευταίους μήνες να είναι ιδιαίτερα θετικοί (+11% οι ξένοι επισκέπτες το Δεκέμβριο). Πάντως, το 2013 έκλεισε με την επιβατική κίνηση να συγκρατείται στα επίπεδα των 12,6 εκατ. μετακινήσεων (-3,2% σε σχέση με το 2012).

Οι νέες εβδομαδιαίες πτήσεις για το καλοκαίρι.

* Aegean: προς Αμβούργο, Μπέρμιγχαμ, Πάφο, Νάντ

* Vueling: προς Ρώμη

* Transavia: προς Αϊντχόβεν, Νάντ, Παρίσι, Λυών

* ΕasyJet: προς Αμβούργο

* Meridianna Fly: προς Νάπολη

* Alitalia: προς Μιλάνο (Λινάτε)

* Niki: προς Βιέννη

* Brussels: προς Βρυξέλλες

* Croatia Airlines: προς Σπλίτ

* Singapore: προς Σιγκαπούρη

Οι 17 αερομεταφορείς χαμηλού κόστους του ΔΑΑ και οι προορισμοί τους

Εταιρείες

Προορισμοί

Aer Lingus

Δουβλίνο

Air Baltic

Ρίγα

Air Canada Rouge

Τορόντο

Μόντρεαλ

Air One

Βενετία

Brussels

Βρυξέλες

easyJet

Εδιμβούργο

Γενεύη

Αμβούργο

Λονδίνο / Γκάτγουικ

Μάντσεστερ

Μιλάνο / Μαλπένσα

Παρίσι / Ορλί

Βερολίνο / Σόνεφελντ

Germanwings

Κολωνία

Στουτγκάρδη

Iberia Express

Μαδρίτη

Jetairfly

Βρυξέλλες

Niki

Βιέννη

Norwegian

Στοκχόλμη

Κοπεγχάγη

Ελσίνκι

Όσλο

Pegasus

Σμύρνη

Κων/λη –Σαμπιχά Γκιοκτσέν

Ryanair

Μιλάνο / Μπέργκαμο

Χανιά

Πάφος

Ρόδος

Θεσ/νικη

Λονδίνο / Στάνστεντ

S7

Μόσχα

Transavia/ FR

Λυόν

Ναντ

Παρίσι / Ορλί

Transavia/ NL

Άμστερνταμ

Αϊντχόβεν

Vueling

Βαρκελώνη

Ρώμη – Φιουμιτσίνο