Για ένα τελευταίο τάνγκο με την τρόικα προετοιμάζεται η κυβέρνηση, εν μέσω έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την επόμενη ημέρα του ελληνικού προγράμματος, με καθοδηγητή το Βερολίνο, αλλά και της εγχώριας πολιτικής αντιπαράθεσης που κλιμακώνεται και έχει αρχίσει να διαμορφώνει πρόωρα μια προεκλογική ατμόσφαιρα.

Η προοπτική μιας πρόσθετης δανειοδότησης στη χώρα μας, της τάξης των 10-20 δισ. ευρώ, την οποία «υπόσχεται» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χωρίς να τη συνδέει με ένα τρίτο Μνημόνιο ή με απαιτήσεις για νέες δημοσιονομικές περικοπές, δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά αυξάνει και την πίεση που δέχεται η κυβέρνηση για άμεση ολοκλήρωση της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους ελεγκτές της τρόικας.

Η ΥΠΟΔΟΧΗ. Επιτελικά κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το σχέδιο που επεξεργάζεται το Βερολίνο και προβλήθηκε από το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» δεν είναι άγνωστο στο Μέγαρο Μαξίμου και εξηγεί, εν πολλοίς, και την εντολή του Αντώνη Σαμαρά προς τους αρμόδιους υπουργούς να μην αφήσουν εκκρεμότητες απέναντι στους δανειστές.

Το ενδεχόμενο μάλιστα να προωθηθούν λύσεις για το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2015-2016 πριν από τις ευρωεκλογές, όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού, ενισχύει την αισιοδοξία της Αθήνας ότι οι δανειστές έχουν αποφασίσει να μην τεντώσουν το σκοινί και να θέσουν σε δοκιμασία την κυβερνητική σταθερότητα στη χώρα μας.

Το μήνυμα, ωστόσο, που εκπέμπουν τόσο από το Μέγαρο Μάξιμου όσο και από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι με την επισημοποίηση των βασικών οικονομικών δεικτών το επόμενο διάστημα, καθώς και του πρωτογενούς πλεονάσματος, τον προσεχή Απρίλιο, η κυβέρνηση θα πείσει τους δανειστές ότι δεν θα απαιτηθεί πρόσθετη δανειοδότηση, τουλάχιστον σε ύψος που να προϋποθέτει μια νέα συμφωνία με μνημονιακούς όρους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ανώτατες πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν χθες λόγο για «εκπλήξεις» που θα αναγκάσουν ουσιαστικά και την πλευρά της τρόικας να αναπροσαρμόσει τις προβλέψεις της και τον σχεδιασμό της για το ελληνικό πρόγραμμα.

«Δεν σπεύσαμε να κλείσουμε τις διαπραγματεύσεις γιατί περιμένουμε κάποια πολύ θετικά στοιχεία που θα ενισχύουν το δικό μας οπλοστάσιο. Είμαστε σε θέση να φθάσουμε σε μια συμφωνία με τους δικούς μας όρους…» διαμηνύουν οι ίδιες πηγές, παραπέμποντας για περαιτέρω ανακοινώσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης είναι η εικόνα εκτίναξης του πρωτογενούς πλεονάσματος σε ποσά άνω του ενός δισ. ευρώ.

ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ. Κυβερνητικοί παράγοντες άφηναν χθες να εννοηθεί ότι ακόμη και η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα αποδειχθεί αρκετά μικρότερη από τις προβλέψεις, ενώ μια σειρά άλλων δεικτών ενισχύουν την πεποίθηση που εκφράζει το κυβερνητικό επιτελείο ότι η χώρα έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης.

Δίπλα στο θετικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών (εξαγωγές – εισαγωγές) και την αύξηση τον Νοέμβριο του 2013 του δείκτη λιανικών πωλήσεων για πρώτη φορά από το 2010, επίσης καταγράφεται για πρώτη φορά από το 2009 αύξηση και του δείκτη παραγγελιών στη μεταποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, εξάλλου, σε θετικό πρόσημο έχουν περάσει πλέον τόσο η οικοδομική δραστηριότητα όσο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων.

Η εικόνα αυτή επιτρέπει στην κυβέρνηση, όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, όχι μόνο να αντισταθεί με στέρεη επιχειρηματολογία σε πιέσεις για ένα τρίτο Μνημόνιο, αλλά και να πάρει το ρίσκο της εξόδου στις αγορές τους επόμενους μήνες, αναζητώντας τα ποσά που θα μπορούσε να συμπληρώσουν το χρηματοδοτικό κενό της επόμενης διετίας –το οποίο η Αθήνα εξακολουθεί να βλέπει ότι θα κινηθεί αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα που προβλέπει σήμερα η τρόικα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Πρωθυπουργός δεν προκρίνει μια παρατεταμένη διελκυστίνδα με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς η παράταση της εκκρεμότητας για την τρέχουσα δόση λειτουργεί ως τροχοπέδη στη συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους που η κυβέρνηση επίσης αναμένει να τεθεί επί τάπητος τον Απρίλιο.

Το μήνυμα του πρωθυπουργικού επιτελείου άλλωστε είναι ότι η διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι ουσιαστικά και το τελευταίο «μπρα ντε φερ» με την τρόικα, καθώς οι ελεγκτές της θα επιστρέψουν στην Αθήνα τον Ιούνιο για την τελευταία μνημονιακή δόση που περιορίζεται στο ένα δισ. ευρώ.

Ψάχνουν φρένο για τα τρακτέρ

Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβάζουν οι αγρότες, καθώς ετοιμάζονται να βγουν σήμερα στους δρόμους. Η κυβέρνηση εξετάζει διευκολύνσεις προς τους αγρότες, όπως για παράδειγμα να κάνει πιο ελαστικό το όριο του ετησίου τζίρου των 10.000 ευρώ, πάνω από το οποίο υποχρεούνται από φέτος να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων.