Ο Ερβέ Φαλτσιανί, ο γαλλοϊταλός προγραμματιστής που αποκάλυψε τη λίστα του ελβετικού παραρτήματος της τράπεζας HSBC με τα ονόματα 130.000 φοροφυγάδων, συνεργάζεται τώρα με το Κόμμα Χ της Ισπανίας, που δημιουργήθηκε πριν από έναν χρόνο για να «αντιπροσωπεύσει τη φωνή των πολιτών». Η συνεργασία τους οδήγησε σε ένα πρόγραμμα πληροφορικής με στόχο να αναλύει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ τραπεζών, ώστε μέσω της παρακολούθησης αυτών των πληροφοριών να εντοπίζει τις τραπεζικές απάτες. «Για να λειτουργήσει το σύστημα είναι σημαντικό να συμμετέχουν όλοι οι φορείς» εξήγησε ο Φαλτσιανί. Η δημιουργία και συντήρηση του λογισμικού που απαιτείται από την ισπανική κυβέρνηση κοστίζει ένα ποσό μεταξύ 7 και 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο Φαλτσιανί ανέπτυξε ήδη ένα πρόγραμμα πληροφορικής με τη βοήθεια των ισπανικών Αρχών. Με αυτό διασταυρώνει χιλιάδες στοιχεία Ισπανών που βρίσκονται στη λίστα των φοροφυγάδων έχοντας πρόσβαση μέσα σε δευτερόλεπτα σε εκατοντάδες ονόματα, αριθμούς λογαριασμών και υπεράκτιες εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στον ισπανικό κατάλογο. Η νέα δυνατότητα που δίνει αυτό το καινούργιο λογισμικό σε σύγκριση με εκείνο που ήδη έχει αναπτύξει ο Φαλτσιανί είναι ότι οι πληροφορίες δεν θα αφορούν συγκεκριμένα άτομα, αλλά τη ροή των συναλλαγών μεταξύ των τραπεζών.

Οπως διευκρίνισε εκπρόσωπος του Κόμματος Χ, υπάρχει η πρόθεση να ζητηθεί η συμμετοχή όλων των τραπεζών της Ευρώπης σε αυτό το λογισμικό. «Θα παρουσιάσουμε νόμο που θα υποχρεώνει όλες τις τραπεζικές οντότητες να συμμετέχουν» τόνισε η Σιμόνα Λέβι. Το κόμμα θεωρεί ότι «αυτό το σημαντικό εργαλείο είναι έτοιμο για να παρουσιαστεί στις ευρωεκλογές» όμως πρώτα θέλουν να γίνει διαβούλευση με το κοινό, οπότε και θα συζητηθεί στην περιοδεία στελεχών του Κόμματος Χ η οποία ξεκινά σήμερα σε 15 ισπανικές πόλεις, με πρώτη στάση τη Σεβίλλη.

Υπό τον τίτλο «Μια δημοκρατία όπου συμμετέχουν όλοι» το Κόμμα Χ πρεσβεύει τη δημιουργία τεσσάρων μηχανισμών: 1. πλήρη διαφάνεια στη διακυβέρνηση, 2. τη wikiνομοθεσία, δηλαδή τη συμμετοχή των πολιτών για την ανάπτυξη και διαχείριση κοινών υποθέσεων, 3. τη δυνατότητα του δικαιώματος διαρκών ψηφοφοριών και όχι μόνο κάθε τέσσερα χρόνια και 4. τη διενέργεια δημοψηφισμάτων δεσμευτικών. «Δεν ρωτάμε την ιδεολογία όποιου θέλει να έρθει στο κόμμα, βασιζόμαστε μόνο στη δουλειά» διαβεβαιώνει η Λέβι. Το σύστημα χρηματοδότησης βασίζεται στο crowd funding, δηλαδή στη συγκέντρωση χρημάτων από οπαδούς και φίλους.

Δεν είναι γνωστό για πόσο καιρό ο 42χρονος Φαλτσιανί θα συνεργαστεί με το Κόμμα Χ. «Αυτό δεν είναι συμβόλαιο, βοηθάω μόνο διότι νομίζω ότι μπορεί η γνώση μου να είναι χρήσιμη σε θέματα οικονομικής διαφάνειας. Δεν υπάρχει εδώ κάποιος ήρωας» δήλωσε ο προγραμματιστής, ο οποίος ζει μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας, υπό πάρα πολύ αυστηρά μέτρα ασφαλείας, καθώς όπως έχει πει ο ίδιος έχουν διατυπωθεί απειλές για τη ζωή του. Ο Φαλτσιανί από το 2009, όταν και έγινε γνωστό ότι έχει τη λίστα, έχει συνεργαστεί με αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Το Κόμμα Χ δημιουργήθηκε πέρυσι και θεωρείται εξέλιξη του κινήματος των «Αγανακτισμένων» που διαδήλωναν στην Πουέρτα ντελ Σολ της Μαδρίτης. Τόσο το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα όσο και οι Σοσιαλιστές έχουν χάσει εκατομμύρια ψήφους από τότε που άρχισε η κρίση και το Κόμμα Χ ελπίζει να επωφεληθεί από αυτό το κενό έχοντας ως βασικό σύνθημά του τον πόλεμο εναντίον της διαφθοράς, καθώς τουλάχιστον 130 πολιτικοί αντιμετωπίζουν σχετικές

κατηγορίες.