Σοκ προκαλούν, ακόμη μία φορά, οι αποκαλύψεις για τη βιαιότητα του συριακού καθεστώτος. Σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις που αποδεικνύουν το «τελευταίο από μία μακρά λίστα εγκλημάτων πολέμου από την πλευρά του συριακού καθεστώτος», όπως καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ επιδίδεται σε «συστηματικές, εσκεμμένες και παράνομες» κατεδαφίσεις κτιρίων ή και ολόκληρων οικιστικών περιοχών. Η διεθνής οργάνωση προσφέρει αδιάσειστες αποδείξεις –φωτογραφίες μέσω δορυφόρου από επτά γειτονιές της Δαμασκού και της Χάμα –και τονίζει ότι οι μαζικές καταστροφές με μπουλντόζες και εκρηκτικά πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο μίας εκστρατείας «τιμωρίας» των πολιτών που ζούσαν σε περιοχές υπό την κυριαρχία των ανταρτών.

Η έκθεση-βόμβα όμως δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα που δέχθηκε χθες το συριακό καθεστώς. Καθώς εκπνέει η προθεσμία για την απομάκρυνση των χημικών όπλων της Συρίας, και μέχρι στιγμής έχει απομακρυνθεί από τη χώρα μόλις το 4% που υποστηρίζει ότι κατέχει η Δαμασκός, οι ΗΠΑ κάλεσαν τη συριακή κυβέρνηση να σπεύσει. Μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να προτιμούν τη διπλωματική οδό, δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, όμως «η απειλή μιας στρατιωτικής επέμβασης βρίσκεται πάντα στο τραπέζι».

Δεν είναι η πρώτη φορά που μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά του συριακού καθεστώτος κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η έκθεση, έκτασης 38 σελίδων, δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, ενόσω συριακό καθεστώς και αντιπολίτευση διαπραγματεύονταν –χωρίς ουσιαστική πρόοδο –τους όρους της Γενεύης ΙΙ. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για τη Συρία ολοκληρώνονται σήμερα.

Οι χθεσινές καταγγελίες του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με έδρα τη Νέα Υόρκη, αφορούν μία έκταση 1.450 στρεμμάτων, όσο καταλαμβάνουν περίπου 200 γήπεδα ποδοσφαίρου. Η συστηματική ισοπέδωση, όπως φαίνεται καθαρά από τις φωτογραφίες «πριν και μετά», άρχισε τον Ιούλιο του 2012. Σύμφωνα με τον Τζιμ Μιούιρ, από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, η ημερομηνία σηματοδοτεί την πλήρη ένταξη τόσο της Δαμασκού όσο και του Χαλεπιού –των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Συρίας –στην εμφύλια σύρραξη. Εκτός από τις συνολικά 15 δορυφορικές εικόνες, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους και τις μαρτυρίες 16 αυτοπτών μαρτύρων. Οσο για τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί πολεοδομικού προγράμματος με σκοπό την απομάκρυνση παράνομων κτιρίων, οι ερευνητές είναι κατηγορηματικοί. «Ας μη γελιόμαστε. Πολεοδομικό σχέδιο εν μέσω ενός αιματηρού πολέμου; Οι κατεδαφίσεις ήταν μία μαζική τιμωρία έναντι των κοινοτήτων που φέρονται να στηρίζουν τους αντάρτες», υπογραμμίζει στην «Γκάρντιαν» ο Ολε Σόλβαγκ, ερευνητής της οργάνωσης.

Η Τουρκία χτύπησε ισλαμιστές

Ευρεία επιχείρηση εναντίον οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα στο Βόρεια Συρία πραγματοποίησαν οι τουρκικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η επίθεση εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους του Ισλάμ και του Αλ Σαμ» (ISIS), πραγματοποιήθηκε με τανκς και αεροσκάφη αφότου προηγουμένως τζιχαντιστές είχαν ανοίξει πυρ εναντίον στρατοπέδου στο τουρκικό έδαφος.