Mε τον τρικέφαλο Κέρβερο παρομοιάζει την τρόικα σε χθεσινό του δημοσίευμα το περιοδικό «Economist». Οπως ο σκύλος-τέρας φυλούσε την είσοδο στην Αδη, έτσι και η τρόικα κρατάει την Ελλάδα παγιδευμένη σε έναν οικονομικό Κάτω Κόσμο, σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Παίρνοντας αφορμή από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας, το περιοδικό διερωτάται μήπως το τέρας τρώει υπερβολικά πολλή ζωντανή σάρκα από τις χώρες που υποτίθεται ότι θέλει να σώσει. Η Ελλάδα, παρατηρεί, βρίσκεται και πάλι σε κόντρα με τρόικα, παραδόξως, καθώς η χώρα είναι στην προεδρία της Ενωσης και η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση. Το περιοδικό επικαλείται τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με τον οποίο το πρόβλημα οφείλεται σε διαφορές στο εσωτερικό της τρόικας. Πράγματι, αναφέρει ο αρθρογράφος, το ΔΝΤ είναι κατά της υπερβολικής λιτότητας και υπέρ της διαγραφής χρέους. Το τελευταίο εξυπηρέτησε στο παρελθόν τη Γερμανία, όταν ήθελε να αναλάβουν οι ιδιώτες πιστωτές ένα μέρος του κόστους διάσωσης της Ελλάδας, αλλά όχι πλέον, αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρέους διακρατούν τα κράτη.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο αρθρογράφος, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ –αν αυτό θέλουν οι Ευρωπαίοι –είναι να διαγράψουν ένα μεγάλο κομμάτι του χρέους, όπως θέλει το ΔΝΤ.

Για το μέλλον της τρόικας το περιοδικό σημειώνει ότι υπάρχουν οι εναλλακτικές ή να φύγει το ΔΝΤ και να αναλάβει τον αντίστοιχο ρόλο ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ή να αναλάβει εξ ολοκλήρου το ΔΝΤ, που θα τα έκανε καλύτερα αν είχε εισακουστεί στο κούρεμα της Ελλάδος. Αυτή που πρέπει να φύγει οπωσδήποτε, όμως, σημειώνει, είναι η ΕΚΤ, η συμμετοχή της οποίας αποτελεί «ανωμαλία», καθώς δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα.