Με καμπάνια εθνικών εκλογών ετοιμάζεται η κυβέρνηση να δώσει τη μάχη για τη διπλή εκλογική δοκιμασία του Μαΐου. Ο μέγιστος βαθμός κινητοποίησης που επιδιώκει ο Αντώνης Σαμαράς δεν συνδέεται με τα σενάρια για παράλληλες βουλευτικές κάλπες, τα οποία διαψεύδονται με κατηγορηματικό τρόπο στο ανώτατο επίπεδο, αλλά με την κρισιμότητα της μάχης για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, που –όπως αναγνωρίζουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο –αποκτά ζωτική σημασία τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τη ΝΔ.

Ο Πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος στους συνομιλητές του ότι τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου θα εκπλήξουν όσους επενδύουν σε αποδυνάμωση της κυβέρνησης –ο ίδιος επικαλέστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την «ωριμότητα» του ελληνικού λαού.

Το ζητούμενο ωστόσο για τη ΝΔ, όπως τονίζουν επιτελικά στελέχη του κόμματος, δεν είναι τόσο ένα νικηφόρο αποτέλεσμα όσο ένα διαχειρίσιμο αποτέλεσμα, κυρίως μέσα από τις ευρωκάλπες, το οποίο θα επιβεβαιώνει τις αντοχές του κυβερνητικού συνασπισμού. Αναγκαστικά, για τον τελικό λογαριασμό θα προστεθούν και τα ποσοστά του ΠαΣοΚ, ενώ προεξοφλείται ότι θετικά μηνύματα θα αναζητήσει το Μέγαρο Μαξίμου και από τις κάλπες σε δήμους και περιφέρειες, όπου η εικόνα στην παρούσα χρονική στιγμή επιτρέπει στην κυβέρνηση να κινείται με περισσότερη αισιοδοξία.

«Οι ευρωεκλογές θα κρίνουν πολλά, αν δεν τα κρίνουν όλα…» σχολίαζε χθες προβεβλημένο κυβερνητικό στέλεχος, αναγνωρίζοντας ότι ένα εξαιρετικά δυσμενές αποτέλεσμα μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες κυβερνητικής αποσταθεροποίησης. Στη βάση αυτή, ουσιαστικά, σχεδιάζεται και η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, η οποία προκρίνει μια πολωτική μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ και μια σφοδρή προσωπική σύγκρουση του κ. Σαμαρά με τον κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου θέτει σε εφαρμογή και έναν δεύτερο, τετράμηνο, σχεδιασμό με στόχο να αναδείξει το θετικό πρόσημο της κυβερνητικής προσπάθειας, ο οποίος προβλέπει:

n Την ανάδειξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ μέσα από μια σειρά επισκέψεων του Πρωθυπουργού σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έως το Πάσχα. Εντός του Μαρτίου προγραμματίζεται επίσκεψη στην Αθήνα του ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα, ο οποίος θα παραλάβει το καλοκαίρι τη σκυτάλη της ευρωπαϊκής προεδρίας, στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ στις Βρυξέλλες, έχει «κλειδώσει» νέα κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα, ενώ σχεδιάζεται νέα πρωθυπουργική επίσκεψη στο Ισραήλ.

n Παρεμβάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη χώρα μας, με αφετηρία μια συμφωνία με τη ρωσική Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία θα επιφέρει ελαφρύνσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις. Συνεργάτες του Πρωθυπουργού προσδοκούν μια συμφωνία εντός του Μαρτίου, δίνοντας έμφαση και στην αλλαγή κλίματος στις ελληνορωσικές σχέσεις, ενώ αντιμετωπίζουν τη μείωση του ενεργειακού κόστους ως μείζονος σημασίας αναπτυξιακό βήμα.

n Την παρουσίαση ενός «μεταμνημονιακού» σχεδίου για τη χώρα, βάσει και των εξελίξεων στις διαβουλεύσεις με την τρόικα. Ορόσημο αποτελεί η επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, τον Απρίλιο, και η έναρξη των συζητήσεων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Η αναδιανομή του 70% του πλεονάσματος και η προοπτική της νέας απομείωσης του χρέους θα αποτελέσουν κεντρικά όπλα της κυβέρνησης στις εκλογές του Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει η προσπάθεια εξόδου στις αγορές –για δανεισμό μικρής κλίμακας αλλά με ισχυρό συμβολισμό.

n Την αναστροφή του οικονομικού κλίματος. Η κυβέρνηση αναμένει το επόμενο διάστημα ιδιαίτερα θετικές ειδήσεις στον τομέα της οικονομίας, οι οποίες θα σηματοδοτούν το τέλος της πολυετούς ύφεσης.

Αύξηση στον δείκτη λιανικών πωλήσεων!

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2013 από τον Απρίλιο του 2010 παρατηρείται αύξηση στον δείκτη λιανικών πωλήσεων (ρεπορτάζ σελ. 42), ενώ η ΕΛΣΤΑΤ θα καταγράψει αύξηση στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και στις πωλήσεις αυτοκινήτων τον Δεκέμβριο του 2013