Ξεσπάσματα θυμού

Είμαι χειρουργός, 45 ετών, με ιδιαίτερα απαιτητικό ωράριο. Οταν γυρίζω στο σπίτι, παρατηρώ ότι χάνω εύκολα την υπομονή μου και ξεσπάω με θυμό και επιθετικότητα στη γυναίκα μου, ίσως λόγω της κούρασης και της υπερέντασης. Νιώθω πολλές ενοχές για τη συμπεριφορά μου.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το αίσθημα ανικανοποίητου, η παρορμητικότητα, η αίσθηση ότι κάποιος μάς προσέβαλε, μας ταπείνωσε, η δυσκολία στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας, το μόνιμο αίσθημα αδικίας, το συσσωρευμένο αίσθημα ματαίωσης, η ανάγκη για απόλυτο έλεγχο μπορεί να μας οδηγήσουν σε αιφνίδια και ανεξέλεγκτα ξεσπάσματα θυμού, ακόμη και όταν τα ερεθίσματα μοιάζουν ανώδυνα και ουδέτερα. Εάν ωστόσο ο θυμός καταπιεστεί, μπορεί κάποιος να ζει σε μόνιμη κατάσταση ήπιας επιθετικής ετοιμότητας. Αλλοι εκρήγνυνται στιγμιαία με ακραίο τρόπο «επιτυγχάνοντας» ένα είδος συναισθηματικής κάθαρσης. Το πρόβλημά σας είναι η αδυναμία σας να αξιολογήσετε με ουδέτερο τρόπο τα γεγονότα που αντιλαμβάνεστε ως απειλητικά. Μεγεθύνετε τη σημασία τους και χάνετε τον αυτοέλεγχο. Προσπαθήστε να χτίσετε ένα νοητικό φίλτρο ανάμεσα στο γεγονός και στο συναίσθημά σας. Δεν είμαστε έρμαια των συναισθημάτων μας αλλά φορείς ενός συνειδητού τρόπου σκέψης ο οποίος είτε μας βοηθάει είτε μας καταστρέφει. Προσέξτε, η καταπίεση του θυμού μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ψυχοσωματικές διαταραχές και σωματικές νόσους. Εάν αποφασίσετε να μιλήσετε σε ειδικό, σας προτείνω έναν κύκλο γνωσιακής – συμπεριφορικής θεραπείας η οποία θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε και να ελέγξετε τις αρνητικές σκέψεις σας που συντηρούν τον θυμό σας.

Ο φόβος των ασθενειών

Ανησυχώ για την υγεία μου, πιστεύω ότι έχω κάτι σοβαρό και ότι θα πεθάνω από καρδιά. Πονάει το σώμα μου κάθε μέρα. Οταν βγαίνω από το σπίτι, νιώθω αστάθεια και πονοκέφαλο.

Ο έντονος φόβος ότι ένα άτομο είναι άρρωστο ή ότι θα αρρωστήσει στο μέλλον ονομάζεται υποχονδρίαση. Δεν είναι απλώς ένας φόβος ότι θα αρρωστήσετε, αλλά ένας ολόκληρος καταστροφικός τρόπος σκέψης ο οποίος σας βάζει στον (δυνάμει) ρόλο του ασθενούς και δημιουργεί και πραγματικά σωματικά συμπτώματα (πόνοι, ταχυκαρδίες, ζαλάδες κ.τ.λ.). Αυτά τα συμπτώματα κάτω από έντονες συνθήκες άγχους μπορεί να κορυφωθούν και να οδηγήσουν σε κρίση πανικού. Εκεί, τα σωματικά σας συμπτώματα σας φοβίζουν τόσο πολύ που σκέφτεστε ότι θα πεθάνετε. Η ενασχόληση με την υγεία μπορεί να πάρει ιδεοληπτικές διαστάσεις και να κυριεύει την καθημερινή σκέψη ενός ατόμου σε βαθμό που εκείνο να μην μπορεί να εργαστεί ή να συναναστραφεί άλλα άτομα, τα οποία συνήθως φορτίζει με τους φόβους του. Η συμπεριφορά στην πορεία του χρόνου γίνεται ψυχαναγκαστική και το άτομο κάνει συνέχεια εξετάσεις για να πεισθεί ότι δεν πάσχει από μια αρρώστια. Εκείνες όμως δεν είναι ποτέ αρκετές και ένα νέο σύμπτωμα θα το οδηγήσει ξανά και ξανά στους γιατρούς. Σκεφτείτε βαθιά μέσα σας αν όλη αυτή η ενασχόληση με την υγεία σας σάς «επιτρέπει» να αποφύγετε άλλες βαθιές δυσκολίες της ζωής. Οι φοβίες συχνά υποκαθιστούν βαθύτερα υπαρξιακά άγχη, τα οποία το άτομο ασυνείδητα «κλείνει στην ντουλάπα» για να μπορέσει να επιβιώσει. Η επαφή με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε και να ελέγξετε το ψυχικό υπόβαθρο του προβλήματός σας.

Ψυχοθεραπεία με λιγότερο κόστος

Επισκέφθηκα ψυχολόγο του δήμου με αφορμή μια αποτυχημένη ερωτική σχέση. Μου συνέστησε να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία, η οποία έμαθα ότι γίνεται μόνο σε ιδιώτες ψυχοθεραπευτές. Δεδομένου του οικονομικού κόστους, το οποίο αδυνατώ να σηκώσω, έχετε να μου προτείνετε μια άλλη λύση;

Το κόστος της ιδιωτικής ψυχοθεραπείας σε γενικές γραμμές έχει μειωθεί λόγω κρίσης. Ιδιωτικά, μπορείτε αρχικά να ψάξετε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων για τους πιστοποιημένους ψυχολόγους, τους οποίους μπορείτε να ρωτήσετε το κόστος μιας επίσκεψης. Στις ιστοσελίδες των επίσημων εταιρειών στις οποίες οι διάφοροι ψυχοθεραπευτές υπάγονται (π.χ. Εταιρεία Ερευνας της Συμπεριφοράς) μπορείτε να αναζητήστε ψυχολόγο ή ψυχίατρο εκπαιδευμένο στη συγκεκριμένη μέθοδο, διερευνώντας το οικονομικό κόστος τηλεφωνικά. Στον δημόσιο τομέα μπορείτε να βρείτε το πλησιέστερο Κέντρο Ψυχικής Υγείας της περιοχής σας και να κλείσετε ραντεβού για να μιλήσετε με ψυχολόγο. Ψάξτε τέλος στο Διαδίκτυο για διάφορες δράσεις που κατά καιρούς γίνονται, όπως π.χ. δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και ψυχοθεραπευτικές δράσεις για ανέργους και ευάλωτες οικονομικά ομάδες.