Σε περιστατικά βασανισμού, κακοποίησης και παραμέλησης ζώων όλοι θα πρέπει να κινητοποιηθούν και να τα καταγγείλουν στις αρμόδιες Αρχές. Ειδικότερα:

n Εάν έχει πέσει στην αντίληψή σας περιστατικό παθητικής κακοποίησης – παραμέλησης κατοικιδίου από τον ιδιοκτήτη, καλό είναι να:

– Τραβήξετε φωτογραφίες ή βίντεο που να αποδεικνύουν την παραμέληση.

– Ενημερώσετε την τοπική φιλοζωική οργάνωση.

– Κάνετε καταγγελία στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της οικείας περιφέρειας, αναφέροντας αναλυτικά όσα γνωρίζετε. Την καταγγελία μπορείτε να την κάνετε τηλεφωνικά ή με φαξ, ζητώντας όμως τον αριθμό πρωτοκόλλου (για να βεβαιωθείτε ότι έχει καταγραφεί το γεγονός, για μελλοντική ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης και για να παραλάβετε αντίγραφο της καταγγελίας).

– Ειδοποιήσετε την Αστυνομία, η οποία οφείλει να επισκεφθεί τον χώρο, να κάνει έκθεση αυτοψίας και να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ανάλογα με την παράβαση.

– Eάν γίνετε μάρτυρες ενός περιστατικού κακοποίησης προσπαθήστε να κινητοποιήσετε τους περαστικούς και τους γείτονες, προκειμένου να μη διαφύγει ο δράστης.

– Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο φωτογραφικό υλικό ή βίντεο με περιεχόμενο κακοποίησης, προωθήστε το link, περιγράφοντας το περιεχόμενό του στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

– Για τη λήψη εισαγγελικής παραγγελίας από την Εισαγγελία, απευθυνθείτε για την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική στην Εισαγγελία Αθηνών. Μόλις παραλάβετε την εισαγγελική παραγγελία θα την παραδώσετε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής σας για να την εκτελέσει! Προσοχή: Για να σας δώσει ο εισαγγελέας την εισαγγελική παραγγελία, θα πρέπει να τον πείσετε γιατη σοβαρότητα του περιστατικού, γι’ αυτό και η καταγγελία σας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη.