«Ξύπνα «Rosetta»». Αυτό φώναξαν δυνατά από την αυλή του σχολείου τους οι 1.002 μαθητές του Δημοτικού της Ελληνογερμανικής Αγωγής μέσα από ένα βίντεο διάρκειας ενάμισι λεπτού. Η στεντόρεια φωνή τους βιντεοσκοπήθηκε με στόχο να… αφυπνίσει το διαστημόπλοιο «Rosetta» της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) που ήταν ακινητοποιημένο στο Διάστημα εδώ και 31 μήνες. Η προσπάθειά τους είχε διπλή επιτυχία. Από τη μία, το βιντεοκλίπ του σχολείου κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό βίντεο με τίτλο «Wake up Rosetta» που είχε προκηρύξει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Και από την άλλη, οι μαθητές ικανοποιήθηκαν βλέποντας την προπερασμένη Δευτέρα ότι το διαστημόπλοιο τελικά «ξύπνησε», ύστερα από τις προσπάθειες των ειδικών της ESA.

Το βιντεάκι του Δημοτικού σχολείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής με τους μαθητές να φωνάζουν στο τέλος «Ξύπνα «Rosetta»» πήρε τις περισσότερες ψήφους –10.508 σε σύνολο 218 συμμετοχών απ’ όλο τον κόσμο –στον διαγωνισμό της ESA. Μάλιστα, το βίντεο των ελλήνων μαθητών καθώς και το δεύτερο σε ψήφους, από την Πολωνία, εντυπωσίασαν τους κριτές. Και γι’ αυτόν τον λόγο προσκάλεσαν τους νικητές τον Νοέμβριο στις εγκαταστάσεις της ΕSA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας. Τότε έχει προγραμματισθεί να γίνει η προσεδάφιση του ευρωπαϊκού διαστημοπλοίου σε κομήτη. Τη σπουδαία διαστημική αποστολή θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένας μαθητής από την Ελληνογερμανική Αγωγή και ένας δάσκαλος.

Οι μαθητές είδαν με ενθουσιασμό τη συμμετοχή για την υλοποίηση του βίντεο και χάρηκαν πολύ όλη τη διαδικασία τονίζει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου της Ελληνογερμανικής Αγωγής Αγάπη Βαβουράκη. Αλλωστε τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα και ενημερωμένα πάνω σε τέτοια θέματα. «Θέλουμε οι μαθητές να γνωρίζουν τι συμβαίνει γύρω από την πρόοδο της επιστήμης. Μάλιστα το σχολείο διαθέτει αστεροσκοπείο και το εκκρεμές του Φουκό».

Οπως προσθέτει η κυρία Βαβουράκη: «Ειδικά η Πέμπτη τάξη, κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της διαθεματικής εργασίας κάνει ένα πρότζεκτ για το Διάστημα. Πρόπερσι τα παιδιά είχαν ασχοληθεί με το τηλεσκόπιο. Πέρυσι έφτιαξαν ένα καταφύγιο για τη Σελήνη και φέτος ασχολούνται με ένα καταφύγιο στον Αρη». Ακόμη, οι μαθητές της Πέμπτης τάξης της προηγούμενης σχολικής χρονιάς είχαν επισκεφθεί πέρυσι τις εγκαταστάσεις της ESA στην Ολλανδία (ESA Space Εxpo) στο πλαίσιο ενός άλλου διαγωνισμού.

Σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των μαθητών και των δασκάλων για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας παίζει το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης που διαθέτει το σχολείο. Με αυτόν τον τρόπο έμαθε το σχολείο για το διαστημόπλοιο «Rosetta» καθώς και για τον διαγωνισμό της ESA. Ετσι, το σχολείο αποφάσισε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

To επόμενο βήμα που έκαναν οι υπεύθυνοι του σχολείου ήταν να ενημερώσουν τους δασκάλους και τους μαθητές. Εμαθαν για το διαστημόπλοιο και για την αποστολή που έχει –να προσεδαφιστεί όχι σε έναν πλανήτη αλλά σε έναν κομήτη, κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά. Είδαν σχετικά βίντεο. Και στη συνέχεια οι μαθητές με μεγάλη χαρά στήριξαν το βίντεο που έφτιαξε το σχολείο μπαίνοντας στο site της ESA και ψηφίζοντάς το.

Το βιντεοκλίπ. Στην αρχή του βιντεοκλίπ οι μαθητές –αρχικά της Πρώτης Δημοτικού –παίρνουν το ερέθισμα για να απευθύνουν το κάλεσμα στη «Rosetta». Στη συνέχεια κινητοποιούνται οι μαθητές που βρίσκονται σε διάφορους χώρους του σχολείου. Βλέπει κανείς το αστεροσκοπείο που διαθέτει το σχολείο αλλά και το εκκρεμές του Φουκό. Στο τέλος, όλοι οι μαθητές κατευθύνονται στον χώρο συγκέντρωσης του σχολείου. Στο προαύλιο. Κοιτάζουν ψηλά και φωνάζουν «ξύπνα «Rosetta»». Από εκεί, από την Παλλήνη, η φωνή τους τελικά έφθασε μέχρι το Διάστημα.

Η μουσική επένδυση του βίντεο έγινε από τον μουσικό και μέλος του Τμήματος Ερευνας και Ανάπτυξης του Σχολείου Πέτρο Στεργιόπουλο. Στόχος του μουσικού ήταν να συνθέσει ένα μοναδικό μουσικό κομμάτι εμπνευσμένο από συγκεκριμένους αριθμούς που έχουν σχέση με την αποστολή του διαστημοπλοίου «Rosetta». «Η ιδέα μου ήταν δημιουργηθεί ένα θέμα που να έχει αναφορές στα δεδομένα της αποστολής» σημειώνει ο μουσικός στα «ΝΕΑ».

Ο αριθμός πέντε ήταν το στοιχείο-κλειδί καθώς ο Δίας είναι ο πέμπτος πλανήτης σε απόσταση από τον Ηλιο και ήταν το απώτατο σημείο τροχιάς του σκάφους. «Και στη μουσική έχουμε το διάστημα 5ης». Επίσης, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση είναι γραμμένη σε μέτρο 3/2. Η σύνθεση είναι βασισμένη σε μουσικό θέμα 13χρονης από τη Νορβηγία, ενώ φλάουτο παίζει η μικρή ελληνίδα μαθήτρια Ευγενία Βεσκούκη.

Το επιτυχημένο μουσικό πρότζεκτ και το βίντεο πάντως θα έχουν και συνέχεια. Στόχος των υπευθύνων του σχολείου είναι να φτιάξουν στο μέλλον μία όπερα για το Διάστημα.