Η αποστολή που θα αναλάβει είναι πρωτόγνωρη και με μεγάλη δόση κινδύνου. Θα προσπαθήσει να κυνηγήσει έναν κομήτη, να τον πλησιάσει σε απόσταση ενός χιλιομέτρου και να εκτοξεύσει πάνω του μια άκατο η οποία θα τον μελετήσει. Τέτοια αποστολή δεν έχει αναληφθεί ποτέ ξανά. Και βεβαίως πάνω σε κομήτη, που τρέχει με 16 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δεν έχει βρεθεί ποτέ κανένα διαστημόπλοιο.

Η «Rosetta» κατασκευάστηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Εκτοξεύτηκε το 2004 και ήδη κατάφερε μία φορά να κόψει… τη χολή στους δεκάδες επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της. Αυτό συνέβη πριν από μερικές ημέρες, όταν ξύπνησε από τη διαστημική νάρκη που είχε πέσει, σε απόσταση περίπου 800 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Το διαστημόπλοιο βρέθηκε τόσο μακριά μας, μέσα από ένα περιπετειώδες ταξίδι, για να ξεκινήσει από εκεί, κοντά στον πλανήτη Δία, το κυνήγι του κομήτη. Ο κομήτης, που έχει ηλικία 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, εισέρχεται στο εσώτερο ηλιακό μας σύστημα και κινείται προς τον Ηλιο.

Η «Rosetta» από εκεί θα ξεκινήσει το κυνήγι του και θα τον ακολουθήσει και η ίδια προς τον Ηλιο. Το διαστημόπλοιο, που έχει μέγεθος όσο ένα αυτοκίνητο, τέθηκε σε λήθαργο επί 950 ημέρες, με σκοπό να εξοικονομήσει ενέργεια. Ηταν η πρώτη φορά που ένα διαστημόπλοιο έμπαινε σε τέτοια δοκιμασία. Η αφύπνισή του μπορούσε να αποτύχει. Αλλά τελικά αποδείχθηκε επιτυχής και η «Rosetta» έστειλε μήνυμα στη Γη ότι ξύπνησε και είναι έτοιμη για την αποστολή της.

Η κρίσιμη φάση της αποστολής θα αρχίσει τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν το διαστημόπλοιο θα πλησιάσει τον κομήτη. Θα τον φωτογραφίσει ώστε να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο του θα εκτοξεύσει την ερευνητική άκατο. Ο κομήτης έχει διάμετρο 4 χιλιόμετρα και σε μέγεθος είναι λίγο μικρότερος από το Λευκό Ορος των Αλπεων.

Μόλις εντοπιστεί το κατάλληλο σημείο, θα απελευθερώσει την άκατο, η οποία με τη σειρά της θα γαντζωθεί στον κομήτη με μια άγκυρα. Αυτή είναι η πιο δύσκολη φάση της αποστολής και αν όλα πάνε καλά θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο. Καθώς η εξωτερική επιφάνεια του κομήτη θα εξαερώνεται πλησιάζοντας στον Ηλιο, η άκατος θα κάνει μετρήσεις στα αέρια ενώ με ένα μικρό τρυπάνι θα σκάψει σε βάθος 25 εκατοστών για να λάβει δείγμα από το εσωτερικό του και να το αναλύσει.