Συνεχίζονται για πέμπτη μέρα οι έλεγχοι των κατοικιών της σεισμόπληκτης Κεφαλονιάς, μετά τον ισχυρό σεισμό 5,8 βαθμών της περασμένης Κυριακής.

Eως τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 σπίτια σε Αργοστόλι και Ληξούρι εκ των οποίων τα 500 έχουν υποστεί βλάβες και χαρακτηρίστηκαν μη κατοικήσιμα. Σύμφωνα με στοιχεία από το υπουργείο Υποδομών και τον ΟΑΣΠ, το 60% των κτισμάτων αυτών βρίσκεται στο Ληξούρι. Όλα τα κτίσματα, πάντως, θα ελεγχθούν και σε δεύτερο βαθμό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών, ελέγχθηκαν, επίσης, 53 σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς. Από αυτές, έξι μονάδες χρήζουν άμεσων επισκευών πριν την επαναλειτουργία τους, ενώ ζημιές παρουσιάζουν και το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλας, το Γυμνάσιο Ληξουρίου και το ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες κρίθηκαν κατάλληλες άμεσα για χρήση.

Επίσης, επιθεωρήθηκαν τα δυο Γενικά Νοσοκομεία του νησιού, μία προνοιακή δομή και δεκατέσσερα Περιφερειακά-Αγροτικά Ιατρεία. Το σημαντικότερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ληξουρίου «Ματζαβινάτειο», στο οποίο διαπιστώθηκαν ρωγμές στο σκυρόδεμα τριών υποστυλωμάτων, ενώ αρκετές ρωγμές παρουσιάζουν και τα κτίρια του νοσοκομείου Αργοστολίου, το κέντρο Υγείας Αργοστολίου και το αγροτικό ιατρείο Χαβδάτων. Στις λοιπές υποδομές υγείας, τα περισσότερα κτίρια παρουσιάζουν μικρές, έως πολύ μικρές ζημιές στην τοιχοποιία, τοπικού χαρακτήρα.

Στο σύνολο, πάντως, του νησιού, τα κλιμάκια των μηχανικών υπολογίζουν πως περίπου το 5% επί του συνόλου των σπιτιών παρουσιάζουν σοβαρές ζημιές, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο.

Στο νησί μεταβαίνει και ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο τρίτος της κυβέρνησης που σπεύδει στην Κεφαλονιά μετά τον υπ. Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά.

Τη Δευτέρα αναμένεται να μεταβεί στο νησί και κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να βρεθεί λύση για τους μαθητές των τριών σχολικών κτιρίων που έχουν κριθεί ακατάλληλα. Στόχος είναι η αποφυγή ή έστω η ελαχιστοποίηση της απώλειας ωρών διδασκαλίας.

Την περασμένη Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε από το Αργοστόλι ότι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά από την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ για τα σχολικά συγκροτήματα που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα, έχει δοθεί εντολή για προσωρινή μεταφορά των μαθητών σε άλλες μονάδες.

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον γραμματέα, Νίκο Ανδρουλάκη.