«Η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών, ούτε τελεί υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης της διοικητικής ιεραρχίας» απάντησε την Παρασκευή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σε ερώτηση που είχε κατατεθεί στη Βουλή η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, με αφορμή δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο «οι αστυνομικοί που εντόπισαν τον κ. Λιάπη να κυκλοφορεί με πλαστές πινακίδες, προτού προχωρήσουν στη σύλληψή του, επικοινώνησαν με τους προϊσταμένους τους και αυτοί με τη ΓΑΔΑ».

Το δημοσίευμα του Βήματος ανέφερε, όπως είχε επισημάνει η βουλευτής, ότι «ο ΓΑΔΑρχης έδωσε εντολή στους αστυνομικούς να περιμένουν μερικά λεπτά μέχρις ότου έρθει από πάνω η άδεια σύλληψης».

Στην έγγραφη απάντηση του, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισημαίνει: «Η θεμελιώδης στο δικαιικό μας σύστημα αρχή της νομιμότητας, επιβάλλεται να κατευθύνει και να διέπει την εν γένει δράση των οργάνων όλων των λειτουργιών του κράτους. Επίσης, η ισότητα των Ελλήνων ενώπιον του νόμου κατοχυρώνεται ρητώς στο άρθρο 4 του ισχύοντος Συντάγματος, με διττό περιεχόμενο, που έγκειται, αφενός στην υποχρέωση εναρμόνισης των ενεργειών των αρμοδίων οργάνων της Πολιτείας προς το περιεχόμενο τής εν λόγω αρχής, τόσο κατά τη δικαιοπαραγωγική διαδικασία, όσο και κατά την εφαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος δικαίου, και αφετέρου, στη θεμελίωση αντιστοίχου δικαιώματος. Στο πλαίσιο αυτό, οφείλει να ενεργεί και το προσωπικό των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή του νόμου, κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του».

Ο κ. Δένδιας, επίσης, αναφέρεται στις ενέργειες του αστυνομικού προσωπικού για τις παραβάσεις διοικητικού χαρακτήρα, που διαπιστώθηκαν κατά τη διενέργεια ελέγχου στο αυτοκίνητο το οποίο οδηγούσε ο κ. Λιάπης, αλλά και στις διαπιστωθείσες παραβάσεις της ποινικής νομοθεσίας, που οδήγησαν στη σύλληψη και την αυτόφωρη διαδικασία.

«Η εφαρμογή της νομοθεσίας δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των αστυνομικών, ούτε τελεί υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης της διοικητικής ιεραρχίας. Ενόψει αυτών, οιοσδήποτε σχολιασμός αναφορικά με τη διάδοση, αναπαραγωγή ή και υιοθέτηση αβάσιμων αιτιάσεων, περί υποτιθέμενων και αποκλινουσών από το πλαίσιο αυτό ενεργειών του αναφερόμενου στην ερώτηση προσωπικού, παρέλκει».