Σταματά να πουλάει… υπηκοότητες σε ξένους πολίτες η Μάλτα, έπειτα από ισχυρές πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το κράτος πλέον θα απαιτεί από τους αιτούντες να έχουν ζήσει στη χώρα για τουλάχιστον έναν χρόνο πριν τη χορήγηση υπηκοότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η Μάλτα είχε ψηφίσει νόμο με τον οποίο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να αγοράσουν την υπηκοότητά τους (άρα και την ευρωπαϊκή υπηκοότητα) έναντι 650.000 ευρώ. Επειτα από αντιδράσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανεβάσει το ποσό σε 1,15 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος της χώρας ήταν να αυξήσει τα έσοδά της και να προσελκύσει επενδύσεις.

Οι ευρωβουλευτές είχαν καταδικάσει τον νόμο, λέγοντας ότι ευτελίζει την ευρωπαϊκή υπηκοότητα, ενώ ηευρωπαία επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ είχε επισημάνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να διαθέτουν «έναν αυθεντικό δεσμό με τη χώρα» και όχι μόνο τη δυνατότητα να πληρώνουν.

Στον νόμο, παραμένει ως όρος ότι θα πρέπει οι αιτούντες να επενδύσουν τουλάχιστον 1,15 εκατομμύρια ευρώ στη Μάλτα, προκειμένου να λάβουν διαβατήριο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η κυβέρνηση της Μάλτας και η ΕΕ αναφέρουν ότι «κανένα πιστοποιητικό πολιτογράφησης δεν θα εκδοθεί, εκτός εάν ο αιτών παρέχει αποδείξεις ότι διαμένει στη Μάλτα για διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών, αμέσως πριν από την ημέρα της έκδοσης του πιστοποιητικού πολιτογράφησης».