«Τα λόγια μέσα είναι εύκολα, η διαπραγμάτευση έξω είναι πάρα πολύ δύσκολη»: Ηταν το καυστικό σχόλιο του Βαγγέλη Βενιζέλου στη Βουλή για τα όσα αποκάλυψε το βράδυ της Τετάρτης ο εισηγητής της έκθεσης για την τρόικα Ότμαρ Κάρας για τη συνομιλία που είχε με τον Αλ. Τσίπρα.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στη Βουλή, ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει τα εύκολα λόγια εσωτερικής κατανάλωσης και «να συσπειρωθούμε με κριτήριο την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή», όπως είπε.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σχολίασε τα όσα είπε την Τετάρτη ο εισηγητής της έκθεσης για την τρόικα Ότμαρ Κάρας για τη συνομιλία που είχε με τον Αλ. Τσίπρα,στο Στρασβούργο,  ο οποίος, σύμφωνα με τον αυστριακό ευρωβουλευτή, δεν παρουσίασε - παρότι του ζητήθηκε - καμία εναλλακτική πρόταση και δεν άσκησε κριτική.

«Το ζήτημα είναι τεράστιας σημασίας», τόνισε ο Βαγγέλης Βενιζέλος. «Δείχνει ότι τα λόγια μέσα είναι εύκολα, η διαπραγμάτευση έξω είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ό,τι χωρίς να έχουμε να πούμε κάτι συγκεκριμένο, υπεύθυνο, χειροπιαστό δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας και δεν μπορούμε να βελτιώσουμε τους συσχετισμούς υπέρ των Ελλήνων».

Όπως εξάλλου ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, «όλα αυτά που συζητούμε έχουν άμεσο αντίκρισμα, στην οικονομία, στην καθημερινότητα, στη ζωή όλων των οικογενειών. 'Αρα ας σταματήσουμε τα εύκολα λόγια εσωτερικής κατανάλωσης και ας συσπειρωθούμε με κριτήριο την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή, προκειμένου να διασφαλίσουμε την έξοδο μας από την κρίση και να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια».

Ο κ. Βενιζέλος είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου για το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, «η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό στον όρο Μακεδονία που θα διαφοροποιεί σαφέστατα το κράτος αυτό από την ελληνική Μακεδονία και βεβαίως θέλουμε ένα τέτοιο όνομα, erga omnes. Δηλαδή ένα όνομα για κάθε χρήση εσωτερική και διεθνή, διμερή και πολυμερή».

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, «αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλες τις συναντήσεις μας με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αυτή τη θέση διατυπώνουμε σε όλα τα διεθνή φόρα, αυτή τη θέση διατυπώνουμε στις συναντήσεις μας με τον ειδικό απεσταλμένο Μάθιου Νίμιτς. Αυτή τη θέση διατυπώνουμε και απευθείας στους γείτονες μας». Όπως όμως ενημέρωσε τη Βουλή, «δεν γίνεται δεκτή η θέση αυτή και δεν γίνεται δεκτή διότι αναμφίβολα η άλλη πλευρά δεν έχει καμία διάθεση καλόπιστης συμμετοχής στο διάλογο, δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και δεν σέβεται και τη μετριοπάθεια και τη δημιουργική και υπεύθυνη θέση της ελληνικής πλευράς».

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος είπε ότι ο γεωγραφικός προσδιορισμός καταλήγει σε εθνικό προσδιορισμό και ουσιαστικά η Ελλάδα υποχωρεί από πάγιες θέσεις της. Ο κ. Καμμένος είπε πως είτε η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει καταγγείλει την ενδιάμεση Συμφωνία είτε να προσφύγει στη Χάγη διότι παραβιάστηκε από την άλλη πλευρά και κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Η Βουλή τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων στα Ίμια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από