Ο κινεζικός όμιλος ηλεκτρονικών ειδών Lenovo Group ανακοίνωσε τη συμφωνία εξαγοράς της εταιρείας κινητών τηλεφώνων Motorola από την αμερικανική Google έναντι του ποσού των 2,91 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη τεχνολογική συμφωνία που έχει γίνει από κινεζική εταιρεία. Η εξαγορά θα καταστήσει τη Lenovo τρίτο μεγαλύτερο κατασκευάστή smartphones στον κόσμο μετά τη Samsung και την Apple.

Η Motorola εξαγοράστηκε από τη Google το 2011 έναντι 12,5 δισ. δολαρίων. Στη συμφωνία συμπεριλήφθηκαν τότε και πάνω από 17.000 πατέντες και διπλώματα ευρεσιτεχνίας που ανήκαν στη Motorola.

Η Lenovo αποκτά πρόσβαση στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αμερικανική αγορά κινητών τηλεφώνων που κυριαρχείται από την Apple. Ο κινεζικός όμιλος σχεδιάζει να δημιουργήσει δική του μονάδα παραγωγής smartphone της, χρησιμοποιώντας την υποδομή της Motorola, κάτι που ελκπίζει ότι θα τη βοηθήσει να αντισταθμίσει την επιβράδυνση των πωλήσεων των υπολογιστών της.

Ωστόσο, η Google θα διατηρήσει στην ιδιοκτησία τις περισσότερες πατέντες της Motorola, συμπεριλαμβανομένης μίας για το λογισμικό Android.

Το 2012, η Google προχώρησε στην πώληση του τμήματος Home της Motorola, το οποίο κατασκευάζει μεταξύ άλλων μόντεμ έναντι 2,35 δισ. δολαρίων στην εταιρεία Arris.

Σε ανακοίνωσή της, η Google ανέφερε ότι η αγορά των smartphone είναι «ιδιαιτέρως ανταγωνιστική» και ότι η Motorola «θα υπηρετηθεί καλύτερα από τη Lenovo».

Για τη Lenovo είναι η δεύτερη μεγάλη συμφωνία επί αμερικανικού εδάφους σε λίγες ημέρες, καθώς την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την εταιρεία ηλεκτρονικών διαμετακομιστών (low – end server business) από την IBM έναντι 2,3 δισ. ευρώ.