Δύο μέλη του νορβηγικού Κοινοβουλίου πρότειναν την Τετάρτη τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν για το Νομπέλ Ειρήνης 2014, λέγοντας ότι οι αποκαλύψεις του έκαναν τον κόσμο πιο ασφαλή.

Ο Μπορντ Βέγαρ Σούλιελ, βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην υπουργός Παιδείας και μετέπειτα Περιβάλλοντος, επεσήμανε ότι οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν «συνέβαλαν στο να κατανοήσουν οι άνθρωποι τι συμβαίνει και προκάλεσαν δημόσια συζήτηση» για την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου, «κάτι που είναι θεμελιώδης αρχή της ειρήνης».

Στην επιστολή τους προς τη νορβηγική Επιτροπή Νομπέλ ο Σούλιελ και ο συνάδελφός του Σνόρε Βάλεν, βουλευτής επίσης των Σοσιαλιστών, εξηγούν ότι δεν υποστηρίζουν απαραιτήτως όλες τις πράξεις του Σνόουντεν, όμως εξήραν την επιθυμία του να αποκαλύψει «τη φύση και τα τεχνολογικά κατορθώματα της σύγχρονης παρακολούθησης».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο πράξεις του Έντουαρντ Σνόουντεν έβλαψαν βραχυπρόθεσμα τα συμφέροντα [στον τομέα της] ασφαλείας αρκετών κρατών» αναγνωρίζουν στην επιστολή τους οι δύο βουλευτές.

«Παρόλα αυτά είμαστε πεπεισμένοι ότι η δημόσια συζήτηση και οι αλλαγές στην πολιτική που ακολούθησαν μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν έχουν συμβάλει σε μια πιο ειρηνική, σταθερή παγκόσμια τάξη» προσθέτουν.

«Οι πράξεις του ουσιαστικά οδήγησαν στην επανεισαγωγή της εμπιστοσύνης και της διαφάνειας ως κυρίαρχες αρχές στις παγκόσμιες πολιτικές ασφαλείας», καταλήγουν οι δύο Νορβηγοί βουλευτές.