Επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσαν οι New York Times σε κύριο άρθρο τους, με τίλο «Η λάθος στροφή της Τουρκίας», στο οποίο επισήμαναν ότι ο τούρκος ακολουθεί «καταστροφική πολιτική».

«Aυτός, που άλλοτε χαιρετίστηκε ως ο ηγέτης μιας μουσουλμανικής δημοκρατίας-πρότυπο, έχει δημιουργήσει μια πολιτική καταστροφή, μεταμορφώνοντας την Τουρκία σε ένα αυταρχικό καθεστώς που δημιουργεί κινδύνους όχι μόνο για τον εαυτό του, αλλά και για τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ», έγραψαν χαρακτηριστικά στο κεντρικό άρθρο τους οι New York Times.

Με αφορμή τα σκάνδαλα διαφθοράς στην Τουρκία και την οργισμένη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, οι ΝΥΤ επεσήμαναν ότι «ακόμα και αν έχει δίκιο ο τούρκος πρωθυπουργός και οι διώξεις ήταν πολιτικά υποκινούμενες, ο ίδιος θα έπρεπε να επιμένει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και όχι να προσπαθεί να την εκτροχιάσει».

«Οι αμείλικτοι τρόποι του και η προσπάθειά του να συντρίψει τις διαφωνίες δεν είναι κάτι καινούργιο» υπενθύμισαν στο κεντρικό άρθρο τους οι NYT οι οποίοι έκαναν αναφορές και στη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, τον περασμένο Ιούνιο για το πάρκο Γκεζί.

Σημείωσαν επίσης ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, «είχε δίκιο» όταν δήλωσε, στις Βρυξέλλες, ότι η ΕΕ πρέπει να απαιτήσει από την Τουρκία να επιστρέψει στο κράτος δικαίου.

Η εφημερίδα κάλεσε τέλος τον Μπαράκ Ομπάμα να στείλει «ισχυρό μήνυμα» στον Ταγίπ Ερντογάν διότι, όπως ανέφεραν, «το αν η Τουρκία φροντίζει την κεκτημένη με σκληρούς αγώνες δημοκρατία της, η οποία έχει συμβάλει στην εντυπωσιακή οικονομική της ανάπτυξης, ή αν γίνεται αυταρχική, είναι εξίσου κρίσιμης σημασίας εξέλιξη για την περιφερειακή σταθερότητα και για τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όσο είναι και για τους Τούρκους».