Τη δυσφορία του Βατικανού προκάλεσε η πρωτοβουλία του αμερικανικού περιοδικού Rolling Stone να φιλοξενήσει στην ύλη του ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στον πάπα Φραγκίσκο – με τον ποντίφικα στο εξώφυλλό του μάλιστα – κάνοντας όμως παράλληλα αρνητικά σχόλια για τον προκάτοχό του, τον Βενέδικτο ΙΣτ’.

Ο εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, μολονότι χαιρέτισε την απόφαση του περιοδικού να στρέψει τα φώτα του στον αργεντινό προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σημείωσε ότι το Rolling Stone έκανε ένα «συνηθισμένο λάθος της επιφανειακής δημοσιογραφίας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Για να τονίσει τις θετικές πλευρές του Φραγκίσκου αισθάνεται υποχρεωμένο να περιγράψει αρνητικά τη θητεία του Βενέδικτου» εξήγησε ο πατέρας Λομπάρντι, ο οποίος είπε ότι το περιοδικό εμφανίζεται «απροσδόκητα αγενές» απέναντι στον Βενέδικτο ΙΣτ’.

Οντως, συγκρίνοντας τον σημερινό πάπα με τον εν ζωή προκάτοχό του, το Rolling Stone δεν αποφεύγει να χαρακτηρίσει «καταστροφική» τη θητεία του Βενέδικτου ΙΣτ’ και να τον παρουσιάσει ως έναν «αυστηρό καθηγητή» ικανό να προκαλέσει «εφιάλτες» στους εφήβους.

Προφανώς το Βατικανό τα θέλει όλα δικά του. Διότι το περιοδικό φιλοξενεί τον πάπα Φραγκίσκο στο εξώφυλλό του ακριβώς επειδή σε σύγκριση με τους προκατόχους του έχει φέρει έναν φρέσκο αέρα, μια «ευγενική επανάσταση» όπως σημειώνουν οι συντάκτες του αφιερώματος.