Με αφορμή την πρόσφατη τραγωδία στο Φαρμακονήσι, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά ουσιαστική διερεύνηση όλων των καταγγελιών για παράνομες πρακτικές θαλάσσιας ανάσχεσης και επαναπροώθησης αλλοδαπών, μεταξύ των οποίων και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας ως αιτούντες άσυλο.

Ο Συνήγορος τονίζει δε ότι «στην περίπτωση του Φαρμακονησίου, ο πλήρης εσωτερικός έλεγχος μέσω ένορκης διοικητικής εξέτασης δεν δυσφημίζει το Λιμενικό Σώμα ούτε παραγνωρίζει τις πολλές περιπτώσεις διάσωσης ανθρώπων που κινδύνευσαν να πνιγούν κατά την παράνομη μεταφορά τους από θαλάσσης. Αντίθετα, θωρακίζει την υπηρεσία και το κύρος της ελληνικής Πολιτείας απέναντι σε φαινόμενα τυχόν παράτυπων ή παράνομων πρακτικών που, αν ισχύουν, πρέπει να αποκαλυφθούν και να απομονωθούν».

Η ανεξάρτητη Αρχή σημειώνει ότι τα συνεχώς διογκούμενα κύματα μεταναστών και προσφύγων από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας πρέπει να αντιμετωπιστούν από την ελληνική Πολιτεία σε συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τρόπο που να διασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία των αιτούμενων ασύλου ή ανθρωπιστικής βοήθειας, δεδομένης και της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία.

Ο Συνήγορος επαναλαμβάνει την πάγια θέση του από το 2007, σχετικά με τις επαναπροωθήσεις αλλοδαπών οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα, σύμφωνα με την οποία «η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάζει ενδελεχώς κάθε υπόθεση σοβαρής καταγγελίας παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους επίμαχους τομείς διοικητικής δράσης και να κοινοποιεί ικανοποιητικά πορίσματα ελέγχου στην κοινή γνώμη».

Μ. Βαρβιτσιώτης: Κακόβουλη κριτική

Για το τραγικό περιστατικό στο Φαρμακονήσι, αλλά και το ζήτημα της

διαχείρισης των περιστατικών παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο, ενημέρωσαν την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και οι επιτελείς του Λιμενικού Σώματος.

Ο υπουργός παρουσίασε στοιχεία για την αύξηση των ροών μεταναστών στο Αιγαίο το τελευταίο 18μηνο, για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ποσειδών», από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013, στα 14 νησιά των ανατολικών συνόρων συνελήφθησαν 10.902 υπήκοοι τρίτων χωρών και 152 διακινητές σε σύνολο 615 περιστατικών.

Σε 140 περιστατικά έρευνας και διάσωσης, είπε ο υπουργός, έγιναν 3.194 διασώσεις.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «κακόβουλη κριτική σε βάρος του Λιμενικού» και κάλεσε όλες τις πλευρές να προτάξουν την ενημέρωση πριν από την κριτική και την άδικη καταδίκη. Κατήγγειλε μάλιστα επιχείρηση πολιτικής εκμετάλλευσης και λαϊκά δικαστήρια που ζήτησαν την κεφαλή των μελών του Λιμενικού Σώματος επί πίνακι.

«Ανακάλυψα ακόμη και επιχείρηση προπαγανδισμού του γεγονότος, ακόμη διαρροή ψεύτικων φωτογραφιών δυστυχισμένων ανθρώπων που όμως βρέθηκαν σε άλλο χρόνο και τόπο, να παρουσιάζονται ως άνθρωποι της συγκεκριμένης τραγωδίας» κατήγγειλε ο κ. Βαρβιτσιώτης και αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα που έστησαν τις τελευταίες ημέρες λαϊκά δικαστήρια, φθάνοντας στο έσχατο σημείο να μιλούν για δολοφονική απόπειρα των παιδιών του Λιμενικού, «όπως μάλιστα συνέβη στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ».

«Είμαι ανοιχτός στην κριτική. Δεν είμαι όμως ανοιχτός σε όσους εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο και όσους εμπορεύονται ανθρώπους στο Αιγαίο. Αυτό αντιμετωπίζουμε καθημερινά, φαινόμενα εμπορίας ανθρώπων, αφού συγκεκριμένοι διακινητές με συγκεκριμένα οικονομικά οφέλη επιχειρούν, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας, βάζοντάς τους σε ακατάλληλα μέσα, να διαπλεύσουν τη θάλασσα, νύχτα, σε νερά που δεν είναι πάντα ήρεμα» περιέγραψε ο υπουργός Ναυτιλίας και τόνισε ότι αυτό το οποίο καθημερινά γίνεται στο Αιγαίο είναι μια άσκηση εθνικής κυριαρχίας και η άσκηση γίνεται από τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Σε κάθε σημείο του Αιγαίου, στην οριογραμμή με την Τουρκία, στα θαλάσσια σύνορα, αυτό το οποίο καθημερινά κάνουμε είναι να επιβεβαιώνουμε τις δυνατότητες μας για την άσκηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων μέσα από αυτές τις επιχειρήσεις.

»Καταλαβαίνετε ότι έχουμε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες έχουν εγερθεί θέματα αμφισβητήσεων και για τις οποίες, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει εμείς με την καθημερινή πρακτική και άσκηση των επιχειρήσεων αυτών να επιβεβαιώνουμε τη δυνατότητά μας για την εθνική κυριαρχία. Εμείς δεν είμαστε σε καμία περίπτωση διατεθειμένοι να δεχτούμε γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ή ότι σε κάποιον θαλάσσιο χώρο η Ελλάδα δεν μπορεί να ασκεί με επάρκεια τα κυριαρχικά της δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Το Λιμενικό Σώμα αποτελείται από 7.300 άνδρες και γυναίκες και πάνω από 2.000 διατίθενται για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, έχοντας στη διάθεσή τους πάνω από 35 σκάφη, ανέφερε ο υπουργός.