Μια νέα στρατηγική εξωστρέφειας και θετικής προοπτικής, όπως τόνιζαν χθες στενοί συνεργάτες του, εγκαινιάζει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς με παρέμβασή του από τις Βρυξέλλες και το βήμα των ευρωπαίων βιομηχάνων. Τον ίδιο στόχο θα στηρίξει και κατά την απογευματινή συνάντησή του, στην έδρα της Κομισιόν, με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στον απόηχο των αυστηρών συστάσεων και του κλίματος ψυχρότητας που καταγράφηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup με αφορμή την παρατεταμένη διελκυστίνδα της Αθήνας με την τρόικα, ο Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να διαφοροποιήσει την ατζέντα και θα διαμηνύσει ότι η Ελλάδα ξεπέρασε τον κάβο και περνά πλέον με σταθερά βήματα σε τροχιά ανάκαμψης.

Με την ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώνει η Πανευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανιών υπό την αιγίδα της ΕΕ, ο κ. Σαμαράς θα προβάλει την αναστροφή των αρνητικών δεικτών και τα ελληνικά άλματα στο πεδίο της ανταγωνιστικότητας και θα τονίσει με έμφαση ότι πλέον η Ελλάδα είναι μια χώρα που προσφέρει ευκαιρίες σε ένα περιβάλλον σταθερότητας. Στενοί συνεργάτες του επισημαίνουν ότι τα μηνύματα ελπίδας στα οποία επενδύει ο Πρωθυπουργός δεν θα περιοριστούν στο σημερινό ακροατήριό του, που θεωρητικώς μπορεί να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας, αλλά προαγγέλλουν το πλαίσιο στο οποίο θα στηριχθεί η κυβέρνηση καθ’ οδόν προς τις διπλές εκλογές του Μαΐου.

Στόχος του κ. Σαμαρά μέσα από αυτήν την τακτική είναι, κατά τις ίδιες πηγές, να αναστραφούν τα ποσοστά απαισιοδοξίας και παράλληλα να διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία ένα κλίμα αποδέσμευσης από το Μνημόνιο. Κατά τη σημερινή ομιλία του, ο Πρωθυπουργός θα προβάλει εκ νέου το ισχυρό όπλο του πρωτογενούς πλεονάσματος με το οποίο πορεύεται η κυβέρνηση, ενώ θα επισημάνει την ανάγκη να αναδειχθεί το κοινωνικό πρόσωπο της Ευρώπης και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή παρέμβαση για την καταπολέμηση της ανεργίας.

«ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ». Aπό την έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός έστειλε χθες το βράδυ σαφές μήνυμα ότι η μάχη της κυβέρνησης για την εξάρθρωση και την πολιτική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής θα συνεχισθεί αμείωτη. Χαιρετίζοντας ως προεδρεύων στην ΕΕ εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι το σύνθημα «ποτέ ξανά» στον φασισμό και τον ναζισμό πρέπει να έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα, ενώ πρόσθεσε:

«Είναι καθήκον μας να θυμόμαστε. Είναι καθήκον μας, όχι μόνο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά και απέναντι στις γενιές που έρχονται. Είναι καθήκον μας να καταδικάσουμε πλήρως και χωρίς περιστροφές τον ρατσισμό, τον αντισημιτισμό και την υποκίνηση της εθνοτικής ή θρησκευτικής βίας, όπως και τις ακραίες εγκληματικές πράξεις…».