«Η ΕΕ ιδρύθηκε και λειτουργεί για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και σε βάρος των λαών» αναφέρει, μεταξύ άλλων το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ομιλία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην εκδήλωση των Ευρωπαίων Βιομηχάνων.

«Ο δρόμος για την επίτευξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής και ευρωπαϊκής οικονομίας περνά μέσα από το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την παραχώρηση ακόμη περισσότερων προνομίων στο κεφάλαιο» επισημαίνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας πως «όσοι ορκίζονται σε αυτόν τον στόχο δεν στρώνουν μόνο «κόκκινα χαλιά για επενδύσεις» αλλά και το έδαφος για τη συνέχιση και κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής».

Στο σχόλιο του κόμματος σημειώνεται ότι «η επιδίωξη της μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες, προκειμένου να ανταγωνιστούν το χαμηλό κόστος των βιομηχανιών άλλων χωρών, όπως ΗΠΑ, Ρωσία, Ινδία, δεν έχει καμία σχέση με την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων».

«Σήμερα τη θέση αυτή υιοθετεί τόσο η συγκυβέρνηση, όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση. Αποδεικνύει τον ανελέητο πόλεμο μεταξύ των καπιταλιστικών χωρών που συμπεριλαμβάνει το εργασιακό κόστος, όπως και την πρόσβαση των μονοπωλίων σε φτηνό χρήμα, που τελικά τον πληρώνουν οι εργαζόμενοι» καταλήγει το ΚΚΕ.