Σχέδιο-ανάσα με στόχο την παροχή ρευστότητας στην ευρωζώνη παρουσίασε από το Νταβός της Ελβετίας ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να παρέμβει αγοράζοντας τραπεζικά δάνεια προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις, «τυπώνοντας» έτσι πλαγίως χρήμα, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Η πρόταση εντάσσεται στις μη συμβατικές πολιτικές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η ΕΚΤ στην περίπτωση που οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη εντείνονταν.

Οπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι, με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πολλά από τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο δανειακός κατακερματισμός στην ευρωζώνη και η μη λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς.

Το τελευταίο διάστημα ο Μάριο Ντράγκι έχει επισημάνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις προβλέπεται να παραμείνουν υποτονικές και ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει δράση όπου και όταν χρειαστεί.

Εντούτοις, τα χαμηλά επιτόκια και οι διευκολύνσεις δεν είναι τα μοναδικά όπλα της ΕΚΤ έναντι του κινδύνου του αποπληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι, προς το παρόν δεν υπάρχουν οι συνθήκες για μαζική τιτλοποίηση τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό κλάδο, ενώ ως επιπλέον απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το εν λόγω σχέδιο πρέπει να είναι η τιμολόγηση και η εμπορία των εν λόγω τίτλων.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ. Τραπεζικές πηγές στην Ελλάδα ανέφεραν πάντως ότι η πρόταση αυτή αντιμετωπίζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα μπορούσε να λύσει τα χέρια των εγχώριων τραπεζών, ειδικά στο να αντιμετωπίσουν το φλέγον θέμα των επισφαλειών. Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, είναι εντελώς διαφορετική η αντιμετώπιση που θα έχουν τα δάνεια αν αγοραστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο fund, γεγονός που θα έχει αντίκτυπο και στους ίδιους τους δανειολήπτες, ειδικά σε εκείνους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Επιπλέον, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η τιμολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα είναι σαφώς πιο ευνοϊκή σε σύγκριση με τα δεδομένα της αγοράς.