Οι καιροί είναι δύσκολοι και απαιτούν εφευρετικότητα από όσους έχουν την πρόθεση να αγωνιστούν για να επιβιώσουν. Απολυμένη διορθώτρια σε εκδοτική επιχείρηση, η Αλεξάνδρα είναι 56 ετών. Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Νομικής η Μαρτίν, είναι 28 ετών. Αμφότερες εργάζονται εδώ και κάποιους μήνες στην εδρεύουσα στην Τουλούζη Net Dating Assistant, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2011 για να βοηθήσει όσους δεν έχουν χρόνο (ή θάρρος ή κουράγιο) να βρουν μέσω του Διαδικτύου το ταίρι τους. Διότι η κρίση είναι διπλά θλιβερή για όσους μένουν μόνοι.

«Κατ’ αρχάς πρέπει να χειρίζεσαι καλά τη γλώσσα, διότι οι πελάτες μας είναι κατά κανόνα άνθρωποι μορφωμένοι και δεν θα ήθελαν να εκτεθούν. Επειτα από μια τηλεφωνική συνέντευξη περίπου 45 λεπτών φτιάχνουμε το προφίλ τους», λέει στη «Φιγκαρό» η Αλεξάνδρα. «Τους βοηθάμε να κατασταλάξουν σε αυτό που ζητούν, διότι είναι κάπως άτοπο ένας 55άρης να ονειρεύεται ότι θα βγει με μια πανέμορφη 20άρα», προσθέτει η Μαρτίν. Για την κατάρτιση του προφίλ η Αλεξάνδρα κερδίζει 40 ευρώ. Κατόπιν αρχίζει το καμάκι. «Το 75% των πελατών μας είναι άνδρες. Και εκεί είναι το ενδιαφέρον. Προτιμώ να επικοινωνώ με κοπέλες παριστάνοντας τον άνδρα, διότι γνωρίζω καλύτερα τη γυναικεία ιδιοσυγκρασία», λέει η Αλεξάνδρα, που πληρώνεται 50 ευρώ για κάθε ραντεβού που κλείνει.

Η Μαρτίν εισπράττει 400 ευρώ, αλλά μόνο αφού πετύχει το τρίτο ραντεβού. Τα κυβερνοκαμάκια κερδίζουν γύρω στα 800 ευρώ μηνιαίως αφιερώνοντας περίπου δύο ώρες την ημέρα. «Ενίοτε γοητεύομαι και η ίδια αλληλογραφώντας με κάποιον. Αλλά αμέσως σκέφτομαι ότι είμαι επαγγελματίας», ομολογεί η Μαρτίν.

ΑΛ. ΚΑΨΥΛΗΣ