Μπορεί τα σπίτια δίχως θέρμανση να είναι ψυχρά κυριολεκτικά και μεταφορικά, αλλά για κάποιους ίσως έχουν σημαντικά οφέλη, σύμφωνα με ολλανδούς επιστήμονες. Οι ειδικοί έπειτα από μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πολλή ζέστη στο σπίτι ενδέχεται να έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυξημένο σωματικό βάρος και υποστηρίζουν ότι η τέλεια θερμοκρασία είναι 19 βαθμοί Κελσίου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα σπίτια, στα γραφεία και στα νοσοκομεία κ.λπ. παρέχουν περισσότερη άνεση σε «λεπτά σώματα» που δεν χρειάζεται να καίνε επιπλέον θερμίδες για να διατηρούνται ζεστά. Η ομάδα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ υπογραμμίζει στην έρευνά της ότι «οι 19 βαθμοί Κελσίου είναι αρκετοί για τη σωστή ισορροπία στο σώμα».

Η ιδέα της απώλειας βάρους διά του… ψύχους, προτείνεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Trends in Endocrinology and Metabolism».

Ωστόσο, ειδικοί από άλλα πανεπιστήμια έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι «μπορεί ο κόσμος να κρυώνει και έτσι να οδηγηθεί στην κατανάλωση περισσότερων λιπαρών και θερμίδων».