Πυκνούς καπνούς και κυρίως ανησυχίες για μία νέα επανάσταση σκόρπισε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε διαφορετικές περιοχές του Καΐρου χθες, παραμονή της τρίτης επετείου της εξέγερσης που ανέτρεψε το καθεστώς του Χόσνι Μουμπάρακ και καλλιέργησε την ελπίδα μίας σταθερής δημοκρατίας στη μεγαλύτερη χώρα του αραβικού κόσμου.

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν, όταν νωρίς το πρωί καμικάζι ανατίναξε παγιδευμένο αυτοκίνητο έξω από το αρχηγείο της αστυνομίας στο Κάιρο και ένοπλοι άνοιξαν πυρ. Μια δεύτερη επίθεση ακολούθησε λίγες μόλις ώρες μετά, κοντά σε σταθμό του μετρό του Καΐρου, με τουλάχιστον έναν αξιωματικό της αστυνομίας νεκρό και 15 τραυματίες. Η τρίτη επίθεση σημειώθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα στην περιφέρεια Γκίζα, χωρίς θύματα, ενώ έναν νεκρό άφησε πίσω της τέταρτη επίθεση σε κεντρικό δρόμο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ. Η ένταση κλιμακώθηκε στη συνέχεια και σε άλλες περιφέρειες του Καΐρου, το οποίο έχει μετατραπεί σε πεδίο σχεδόν καθημερινών διαδηλώσεων μετά την ανατροπή με πραξικόπημα του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο.

Το μεσημέρι, άγριες συμπλοκές ξέσπασαν ανάμεσα σε υποστηριχτές του Μορσι και δυνάμεις ασφαλείας στον δρόμο που οδηγεί στις Πυραμίδες της Γκίζας. Αρκετοί ανάμεσα στους περίπου 2.000 ισλαμιστές που είχαν συγκεντρωθεί έκαιγαν λάστιχα και εκτόξευαν εμπρηστικούς μηχανισμούς προς τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απαντούσαν με δακρυγόνα. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν επίσης στο Σουέζ, την Ισμαηλία και την Αλεξάνδρεια.

Σε επιφυλακή η αστυνομία

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές Αρχές, οι δυνάμεις ασφαλείας είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν όποια επεισόδια κατά τη σημερινή επέτειο. Οι χθεσινές επιθέσεις εγείρουν ερωτήματα για το τι μπορούν πραγματικά να κάνουν.