Visca Barca, visca Catalunya (Ζήτω η Μπάρτσα, ζήτω η Καταλωνία), είπε ο Σάντρο Ροσέλ και παρέδωσε τα ηνία της Μπαρτσελόνα στον στενό συνεργάτη του και μέχρι χθες το απόγευμα νούμερο δύο στον καταλανικό σύλλογο Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, ο οποίος έγινε ο 40ός πρόεδρος στην ιστορία της ομάδας.

Η Μπαρτσελόνα αναγκάζεται να αλλάξει σελίδα στην ηγεσία της συρόμενη πίσω από την αγωγή του μέλους της Τζόρντι Κάσες εις βάρος του Ροσέλ, τον οποίο κατηγορεί για υπεξαίρεση στη μεταγραφή του Νεϊμάρ.

Για πολλούς η παραίτηση του Ροσέλ από την προεδρία της Μπαρτσελόνα δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Η αποδοχή από τον δικαστή Πάμπλο Ρουθ της αγωγής του Κάσες για τα μυστικά συμβόλαια του Νεϊμάρ που εκτοξεύουν το κόστος της μεταγραφής του από τα 57,1 στα 95 εκατ. ευρώ, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Ελ Μούντο» επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Υστερα από έκτακτη σύσκεψη των μελών του Συμβουλίου στα οποία ο Ροσέλ ανακοίνωσε την παραίτησή του, το πρώην στέλεχος της Nike εισήλθε στις 20.48 τοπική ώρα στην αίθουσα Τύπου συνοδευόμενος από τον Μπαρτομέου και δύο λεπτά αργότερα ανακοίνωνε ενώπιον των περίπου 100 δημοσιογράφων την αποχώρησή του από την ηγεσία της Μπάρτσα, στην οποία βρισκόταν από την 1η Ιουλίου 2010.

«Υπήρχαν φορές που η οικογένειά μου και εγώ δεχτήκαμε επιθέσεις και απειλές. Αναρωτιέμαι αν το να είμαι πρόεδρος σημαίνει πως η οικογένειά μου πρέπει να υποφέρει. Τώρα, μια άδικη και απερίσκεπτη κατηγορία για υπεξαίρεση καταλήγει στο δικαστήριο. Επιμένω πως ό,τι συνέβη στη μεταγραφή του Νεϊμάρ ήταν σωστό. Δεν θέλω η αρνητική δημοσιότητα να επηρεάσει την εικόνα της Μπάρτσα. Για τον λόγο αυτό υπέβαλα στο Συμβούλιο την αμετάκλητη παραίτησή μου» υπογράμμισε ο Ροσέλ. Και πρόσθεσε: «Ο Μπαρτομέου θα αναλάβει την προεδρία άμεσα και μέχρι το 2016».

Κατά την ενημέρωση που έκανε στο σπίτι του χθες το πρωί στους αντιπροέδρους της Μπαρτσελόνα Μπαρτομέου και Φάους, ο Ροσέλ τους εξήγησε πως παραιτείται για να προστατεύσει το όνομα του συλλόγου στη δικαστική διαμάχη με τον Κάσες, η οποία αναμένεται να είναι χρονοβόρα.

Προβλέποντας τη χιονοστιβάδα που θα έπεφτε στο Καμπ Νου, ο προκάτοχος του Ροσέλ Τζοάν Λαπόρτα με μήνυμά του στο twitter ζητούσε από τον πρόεδρο να δώσει εξηγήσεις στους Socios: «Τους το χρωστάει».

Η καταλανική εφημερίδα «Μούντο Ντεπορτίβο» υποστηρίζει πως η μεταγραφή του Νεϊμάρ δεν είναι ο μόνος λόγος της παραίτησης του Ροσέλ. Για αρκετές εβδομάδες τα μέλη της οικογένειάς του και στενοί φίλοι προσπαθούσαν να τον πείσουν να εγκαταλείψει την προεδρία της Μπαρτσελόνα λόγω των απειλών που είχε δεχτεί το περιβάλλον του. Η εφημερίδα υπενθυμίζει πως ο Ροσέλ και η οικογένειά του στο παρελθόν είχαν πέσει θύματα παρακολουθήσεων.

Η μαδριλένικη «Ας» σημειώνει πως ο παραιτηθείς πρόεδρος της Μπάρτσα κινδυνεύει με φυλάκιση οκτώ ετών στη Βραζιλία για πλαστογραφία και απάτη.

Ο Ροσέλ κατηγορείται πως εισέπραξε μέσω εταιρείας του 3 εκατ. ευρώ για τη διοργάνωση φιλικού αγώνα της Εθνικής Βραζιλίας ο οποίος ποτέ δεν έγινε, αλλά και για τα ποσοστά που παίρνει από τις ομάδες που παίζουν με τη Σελεσάο σε όλο τον κόσμο. Συνεργάτης του Ροσέλ φέρεται να ήταν ο Ρικάρντο Τεϊσέιρα, που αναγκάστηκε σε παραίτηση από επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας υπό το βάρος των κατηγοριών.

Η Βραζιλία φαίνεται πως αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα του Ροσέλ. Ο σύμβουλος της Σάντος Ορλάντο Ρόλο χαρακτήρισε την πώληση του Νεϊμάρ από την ομάδα του στην Μπάρτσα «τη μεγαλύτερη απάτη στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου».

Υπάρχουν εννέα συμβόλαια που σχετίζονται με τη μεταγραφή του Νεϊμάρ στους Μπλαουγκράνα, αλλά ο Ροσέλ υποστηρίζει πως δεν έχουν όλα άμεση σχέση με αυτήν.

Ο εκ των αντιπροέδρων της Μπάρτσα Τόνι Φρέισα δήλωσε στη «Βανγκουάρντια» πως «το μεγαλύτερο λάθος μας ήταν που δεν είπαμε ξεκάθαρα πού κατέληξαν αυτά τα 57 εκατ. ευρώ».

Αρκετές ήταν οι σκιές στα τριάμισι χρόνια της προεδρίας του Ροσέλ. Οι αντίπαλοί του τον θεωρούν υπεύθυνο για τη φυγή του Γκουαρντιόλα, για τις κακές σχέσεις με τον Γιόχαν Κρόιφ αλλά και για τη διαφήμιση που έβαλε για πρώτη φορά στη φανέλα της η Μπάρτσα.

Ο 51 ετών Μπαρτομέου που αναλαμβάνει τα ηνία έως τις 30 Ιουνίου 2016 διαβεβαίωσε πως ο σύλλογος θα συνεχίσει να υπερασπίζει τα συμφέροντά του απέναντι σε δικαστικές και αθλητικές Αρχές, ρίχνοντας ουσιαστικά πέπλο προστασίας στον Ροσέλ. Πρόσθεσε επίσης πως προτεραιότητα του Συμβουλίου παραμένει το μέλλον του Καμπ Νου, για το οποίο θα αποφασίσουν οι Sosios σε δημοψήφισμα τον Απρίλιο.

Η πρώτη σύσκεψη του Συμβουλίου υπό τον νέο πρόεδρο θα γίνει σήμερα το απόγευμα και στη συνέχεια ο Μπαρτομέου θα δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.