Στον αποψινό «τελικό» (21.30, Novasports 2) στην αρένα Φερνάντο Μπουέσα της Βιτόρια ο βασικός αντίπαλος του Ολυμπιακού δεν είναι η Λαμποράλ Κούτσα αλλά ο ίδιος του ο εαυτός!

«Πρέπει να αλλάξουμε την άμυνά μας και να γίνουμε πιο επιθετικοί με περισσότερη εμπιστοσύνη στις επιθετικές μας ικανότητες. Αυτό είναι που μας στοίχισε στα τελευταία παιχνίδια. Η εμπιστοσύνη που δεν είχαμε στην επίθεση» αποφάνθηκε ο Μπρεντ Πέτγουεϊ που εδώ και ένα μήνα παρακολουθούσε ως θεατής λόγω τραυματισμού την ομάδα του να χάνει (απόψε θα παίξει και πάλι έστω για λίγο).

Ο Πέτγουεϊ είπε την αλήθεια αλλά κατά το ήμισυ αφού υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για την τραγική εικόνα των Πρωταθλητών Ευρώπης.

Σαφώς και οι απουσίες του Λο και του Πέτγουεϊ πείραξαν σοβαρά τη χημεία της ομάδας και την αποδιοργάνωσαν, καθώς εκτός των άλλων έγιναν σε ένα διάστημα όπου υπήρχαν και δύο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Ομως και το μυαλό των παικτών και του κόουτς πειράχτηκε και έπεσαν (αρχικά) στην παγίδα να ψάξουν αλλού τα αίτια της ήττας (διαιτησία) στο παιχνίδι Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό.

Το τάιμινγκ της αντίδρασης των προέδρων για τους διαιτητές (πριν από τα ντέρμπι) τούς αποδιοργάνωσε ακόμα περισσότερο. Η ομάδα έχασε την υγεία που έβγαζε στα παιχνίδια της, αφού δεν κατάφερε να διαχειριστεί και την ψυχολογική πίεση που της δημιούργησε ιδιαίτερα η πρώτη ήττα από τον Παναθηναϊκό.

Λες και ξέχασαν το μπάσκετ παίκτες μπαρουτοκαπνισμένοι σε τελικούς και μεγάλα παιχνίδια. Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχασε την ολύμπια ψυχραιμία του και μαζί και τον έλεγχο σε κάποια σημεία, που όμως ήταν κομβικά.

Τα κενά στους ψηλούς (ο Χάινς ουσιαστικά δεν αντικαταστάθηκε ποτέ) ήταν φανερά ακόμα και την εποχή του αήττητου σερί (23-0) αφού ο πιο έμπειρος σέντερ (Μπέγκιτς) δεν μπήκε ποτέ στον ρυθμό της ομάδας.

Οι δύο νέοι ξένοι θέλουν χρόνο που αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο για τον Μουν (δεν παίζει Ευρωλίγκα) και η άμυνα πρέπει και πάλι να δέσει ώστε μέσα από αυτήν να μπορέσει εκ νέου ο Ολυμπιακός να τρέξει.

«Η ομάδα έχει δείξει ότι ξέρει να αντιδρά και ότι έχει χαρακτήρα. Της έχω εμπιστοσύνη και μην ξεχνάτε ότι είμαστε οι δις πρωταθλητές Ευρώπης» θύμισε χθες ο Γιώργος Μπαρτζώκας, που καλείται άμεσα όμως με την ομάδα του να το αποδείξει στο παρκέ.