Κανένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κατηγορηθεί έως τώρα για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Ποτέ. Γιατί τότε όταν φταρνίζονται οι Ξηροί, αρρωσταίνει η Κουμουνδούρου; Η απάντηση στο ερώτημα βρίσκεται λίγα χρόνια πίσω. Οχι πολλά. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε 4,5%. Ηταν οι εποχές που αρκετοί σημερινοί βουλευτές του, ακόμη και ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και σήμερα σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα Δικαιοσύνης, Κράτους και Διαφάνειας Νίκος Κωνσταντόπουλος, εμφανίζονταν ως θεματοφύλακες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορουμένων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Μεσαία σήμερα στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έδιναν με συνέπεια το «παρών» σε εκδηλώσεις συμπαράστασης σε συλληφθέντες, τόνοι μελάνι χύθηκαν σε άρθρα γνώμης σχετικά με το θέμα και χιλιάδες λέξεις γράφτηκαν για να εκφράσουν την ανάγκη τήρησης του Συντάγματος και των ανθρωπίνων ελευθεριών. Ολα αυτά ήταν περίπου αυτονόητα σε ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς που συγκέντρωνε δυνάμεις από όλο το φάσμα ενός χώρου, σε ένα κομμάτι του οποίου θεωρείται τίτλος τιμής ο χαρακτηρισμός «αντιεξουσιαστής».

Καταδίκη Χρ. Ξηρού

Η απόδραση του Ξηρού δοκίμασε άλλη μία φορά τα αντανακλαστικά της Κουμουνδούρου. Αυτήν τη φορά όμως κυριάρχησε μεγαλύτερη ψυχραιμία σε σχέση με όσα έγιναν το 2012, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις εκκένωσαν τις «βίλες» της Αθήνας και τους χώρους της ΑΣΟΕ από χρόνιες καταλήψεις. Το γραφείο Τύπου εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση στην οποία καταδίκαζε όσα είπε ο Χρ. Ξηρός, ενώ κανένα στέλεχος δεν βγήκε εκτός γραμμής. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας η οποία ονομάτιζε συγκεκριμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που κατέχουν υψηλόβαθμες θέσεις στη Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ως «φίλους» των τρομοκρατών.

Ακόμη και σε αυτήν την πρόκληση όμως, σύσσωμη η ηγετική ομάδα προσπάθησε να μην τροφοδοτήσει τη συζήτηση. «Δεν έχει καμιά σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία» ήταν η μόνιμη επωδός των στελεχών τις ημέρες της κρίσης.

Κάπως έτσι, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να κόψει κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό. Οχι όμως σε όλο το φάσμα του χώρου. Για ένα μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ, της πλειοψηφίας, το κεφάλαιο αυτό δεν έχει κλείσει, καθώς «ακουμπάει» επάνω στις ιδιαίτερες ευαισθησίες του «δικαιωματικού χώρου». Δηλαδή των στελεχών εκείνων που έχουν ως αιχμή της πολιτικής τους ταυτότητας την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δικαίωμα στις άδειες

Πρόκειται κυρίως για στελέχη της πρωτοβουλίας ΑΝΑΣΑ –ΑΚΟΑ, Ρόζα –τα οποία βλέπουν πίσω από την υπόθεση Ξηρού «την προσπάθεια της κυβέρνησης να εκδικηθεί με μανία όλους τους κρατούμενους αλλάζοντας προς το χειρότερο τη νομοθεσία για τις άδειες». Και ο χώρος αυτός έχει αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση με τη σιωπηλή συναίνεση της ηγεσίας του κόμματος. Ετσι, την ερχόμενη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου και ο υποψήφιος του κόμματος για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Παπαστεργίου θα υπερασπιστούν το δικαίωμα όλων των κρατουμένων στις άδειες.

Την ίδια ώρα όμως, οι ίδιοι κάνουν μια προσπάθεια να λάβουν αποστάσεις από τον Χριστόδουλο Ξηρό και να κρατήσουν την υπόθεση αυτή σε «στενά δικαιωματικά όρια» και τίποτε παραπάνω.

Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Πάνος Λάμπρου, η στάση του Χριστόδουλου Ξηρού «είναι ανεύθυνη, τουλάχιστον ως προς τους συγκρατούμενούς του». Σύμφωνα με το σκεπτικό του, το οποίο θα παρουσιαστεί αναλυτικά τη Δευτέρα, εξαιτίας της απόδρασης Ξηρού θα στερηθούν των αδειών όλοι οι άλλοι κρατούμενοι «οι οποίοι δεν έδωσαν ποτέ αφορμή».

Μάλιστα ο Πάνος Λάμπρου –το όνομα του οποίου υπήρχε στη λίστα του γραφείου Τύπου της ΝΔ επειδή κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του καταδικασθέντος στη δίκη της 17Ν Ηρακλή Κωστάρη –χρησιμοποιεί και συγκεκριμένο παράδειγμα. Υποστηρίζει ότι ο Κωστάρης, εξαιτίας της αλλαγής στάσης της κυβέρνησης στο θέμα των αδειών και γενικά των κρατουμένων για τρομοκρατία, «παρότι δεν έδωσε ποτέ αφορμή, θα φύγει από τους φούρνους της φυλακής όπου δούλευε και θα επιστρέψει στα κελιά». Ο ίδιος, «προς αποφυγήν παρεξηγήσεως» όπως λέει, υπογραμμίζει ότι τη θέση υπέρ των δικαιωμάτων των κρατουμένων δεν την έχει «επιλεκτικά» αλλά για όλους τους κρατούμενους, και επικαλείται σχετικό άρθρο που έγραψε για την περίπτωση της Βίκυς Σταμάτη «στην οποία απαγορεύουν να δει το παιδί της».

Ζυμώσεις στο Διαδίκτυο

Η κυριότερη «μήτρα» του χώρου που στοχοποίησε η ΝΔ ως «φιλοτρομοκρατικό» θεωρείται το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα το οποίο, αν και δεν είναι ενταγμένο στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί σημαντικό πυλώνα του (κάτι που φαίνεται και από τα κείμενα που έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπό του με αναφορές στις «ατελείωτες ζυμώσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ»).

Το ίδιο θέμα, της τρομοκρατίας, ήταν μεταξύ εκείνων που προκάλεσαν την αποχώρηση του Πέτρου Τατσόπουλου από τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο αιρετικός βουλευτής είχε μιλήσει ευθέως περί «συμπαθούντων τις ιδέες της 17Ν». Οι δηλώσεις Τατσόπουλου ήταν αυτές που έφεραν ξανά στο προσκήνιο το κεφάλαιο «ΣΥΡΙΖΑ και τρομοκρατία» δημιουργώντας νευρική κρίση στο κόμμα και έδωσαν την αφορμή στην εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ να βγάλει ανακοίνωση με «ονόματα και διευθύνσεις» συμπαθούντων την τρομοκρατία. Οι αντιδράσεις που ακολούθησαν έδειξαν την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης: άλλοι ζητούσαν το κεφάλι του Τατσόπουλου επί πίνακι γιατί έφερε την ατζέντα στο «απαγορευμένο» γήπεδο. Αλλοι θυμήθηκαν (πάλι) ότι είναι ευεργετημένος από το κόμμα στο οποίο δεν είναι καν μέλος και γι’ αυτό δεν δικαιούται να ομιλεί.

Υπήρξαν και άλλοι όμως, κυρίως από την πλευρά της μειοψηφίας του Παναγιώτη Λαφαζάνη (Αριστερή Πλατφόρμα), που μουρμούρισαν έντονα, αλλά όχι δημοσίως, αυτό που αποτελεί και την ουσία του προβλήματος: ότι η τρομοκρατία και η βία ούτε κατά τον Λένιν αποτέλεσαν ποτέ καταλυτικό στοιχείο ανατροπής των λαϊκών αγώνων, υπονοώντας ότι κάποια στιγμή αυτές οι απόψεις πρέπει να απομονωθούν πολιτικά από την ηγεσία.

Οι φωνές αυτές μπορεί να μην είναι πολλές, ενώνονται όμως με ορισμένες άλλες οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά και προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και εισηγήθηκαν από πέρυσι το φθινόπωρο ότι «πρέπει να τελειώνουμε με τα Εξάρχεια».