Μπορεί ο Ολι Ρεν να μη διεκδικεί πια την προεδρία της Κομισιόν για λογαριασμό των ευρωπαίων Φιλελευθέρων. Μπορεί να υποχώρησε υπέρ του Βέλγου Γκι Φέρχοφσταντ σε μια εσωκομματική συμφωνία που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Ωστόσο, θα εξακολουθήσει να έχει ρόλο-κλειδί στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς –στο πλαίσιο της άτυπης συμφωνίας που υπάρχει μεταξύ των μεγάλων ομάδων της Ευρωβουλής για ίση κατανομή των αξιωμάτων –θα διεκδικήσει ένα από τα κορυφαία πόστα. Στις Βρυξέλλες εκτιμάται πως συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

Ο ΜΙΣΤΕΡ ΚΡΙΣΗ. Μέχρι τώρα ο Ολι Ρεν ασχολούνταν αποκλειστικά με την ευρωκρίση. Κανένας άλλος από τους πρωταγωνιστές της δεν έχει ταυτιστεί τόσο με το δράμα του χρέους που πέρασε τα τελευταία τέσσερα χρόνια η ευρωζώνη όσο ο επίτροπος Οικονομικών.

Ο Ολι Ρεν είναι «το πρόσωπο της ευρωκρίσης», όπως τον χαρακτηρίζει η εβδομαδιαία γερμανική εφημερίδα «Ντι Τσάιτ» σε εκτενές πορτρέτο του στην τελευταία της έκδοση. «Sex, Drugs und Public Debt», γράφει το μπλουζάκι που του έκανε δώρο ο πρώην πορτογάλος υπουργός Οικονομικών όταν άρχισε η κρίση στη χώρα του. Το φοράει κάτω από το μπλουζάκι της προπόνησης, γράφει η «Τσάιτ», διότι το χόμπι του Ολι Ρεν είναι το ποδόσφαιρο. Κάποτε ήταν και ποδοσφαιριστής της πρώτης εθνικής κατηγορίας στη Φινλανδία.

Μετά την προπόνηση πίνει Jupiler, την μπίρα των εργατών. Παραπέμπει και στην καταγωγή του που διαφέρει από τις βιογραφίες πολλών διπλωματών των Βρυξελλών. Μικρός βοηθούσε τον πατέρα του ο οποίος έκανε εισαγωγή ανταλλακτικών της μάρκας Βάρτμπουργκ από την κομμουνιστική Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία. Ηταν η εποχή που η Φινλανδία ανήκε στη σφαίρα επιρροής της Σοβιετικής Ενωσης. Αλλά ο Ολι Ρεν την αποστρεφόταν, προτίμησε τις ΗΠΑ, σπούδασε οικονομικά και δημοσιογραφία στη Μινεσότα. «Περισσότερο από όλα με εντυπωσίασε πόσο αυτονόητο ήταν ότι ο καθένας παίρνει την τύχη στα χέρια του», λέει ο Ρεν.

Ο ρόλος του στη διαχείριση της κρίσης χρέους ήταν σημαντικός μολονότι τον τόνο έδινε ο πανίσχυρος πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και η «ανυποχώρητη» καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Κυρίως οι Σοσιαλδημοκράτες στράφηκαν εναντίον του, γράφει η γερμανική εφημερίδα, επειδή ζητούσε από την Ελλάδα επώδυνες μεταρρυθμίσεις του συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, του φορολογικού συστήματος και πολλές ιδιωτικοποιήσεις.

Του καταλογίζουν ότι «αποδέχτηκε ελαφρά τη καρδία» τη δραματική άνοδο της ανεργίας. «Εκτός από μέτρα λιτότητας, αυτή η Κομισιόν δεν είχε καμία απάντηση στην κρίση», λέει η ευρωβουλευτής του SPD, Γιούτα Στάινρουκ.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ. Ο Ολι Ρεν αναγνωρίζει το πρόβλημα. «Η ανεργία των νέων με ανησυχεί πολύ» λέει. Αλλά είναι πεπεισμένος ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αλλάξουν σε θετική κατεύθυνση την Ελλάδα. «Παλιότερα έμπαιναν νέοι άνθρωποι στο Δημόσιο εις βάρος των μελλοντικών γενεών. Τώρα ιδρύουν οι ίδιοι επιχειρήσεις και έρχονται μηνύματα ότι αυτή η εξέλιξη σύντομα θα αποτυπωθεί και σε μείωση της ανεργίας», λέει ο Ρεν στην «Τσάιτ».

Η λιτότητα είναι και κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας του. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, όταν έκανε διδακτορικό στην Οξφόρδη, ήταν ταυτόχρονα και σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας Finnair και μολονότι θα μπορούσε να πετάει δωρεάν πρώτη θέση, προτιμούσε να πληρώνει φοιτητική ταρίφα για τη δεύτερη θέση. «Εχει κανείς την εντύπωση ότι αυτός ο ψυχρός Φινλανδός δεν γελάει παρά μόνο στη σάουνά του» γράφει η «Τσάιτ».

Με τις χώρες-μέλη καβγαδίζει πολύ συχνότερα απ’ ό,τι με τους οίκους αξιολόγησης, λένε στους διαδρόμους των Βρυξελλών, «ο επίτροπος Οικονομικών έχει 28 φυσικούς εχθρούς» διαπιστώνει γερμανός διπλωμάτης. Τελευταία ο Ολι Ρεν τα βάζει και με τους «μεγάλους», τη Γαλλία αλλά και τη Γερμανία που χρονοτριβεί στη θέσπιση της Τραπεζικής Ενωσης. «Μερικές φορές», λέει, «παραβλέπεται ότι η μέθοδος της κοινότητας με την Κομισιόν στο κέντρο και το εκλεγμένο Ευρωκοινοβούλιο είναι η καλύτερη για την εξισορρόπηση συμφερόντων. Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να επιστρέψουν σε αυτούς τους βασικούς πυλώνες που στήριξαν για δεκαετίες την Ευρώπη».

Η κόντρα με τον Κρούγκμαν

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν τον επέκρινε συχνά για τη γραμμή του στη διαχείριση της κρίσης. «Δεν υπάρχει θαυματουργό όπλο για τη διάσωση ενός νομίσματος. Αλλά ακόμη και αν τα δημόσια χρέη των κυβερνήσεων δεν είναι σε όλες τις περιπτώσεις η αιτία της κρίσης, τα κράτη θα πρέπει επιτέλους να τα ελέγξουν» απαντά ο Ρεν.

Οχι όπερα, μόνο Σπρίνγκστιν

Στην όπερα πηγαίνει το πολύμία φορά τον χρόνο, προτιμάτις συναυλίες ροκ και τζαζ.Ηταν ένας από τους 42.000 θεατές στη συναυλία που έδωσε το 2012ο Μπρους Σπρίνγκστιν στο Ελσίνκι και συντόμευσε την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup τον Ιούλιοτου 2010 για να πάει στη συναυλία του Τζον Φόγκερτι.