Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου παραχώρησε, νωρίτερα την Παρασκευή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος, σε διπλωματικούς και πολιτικούς συντάκτες, με αφορμή τις τελευταίες επισκέψεις του στο εξωτερικό και τις επαφές του σε Παρίσι, Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Γενεύη.

Απάντησε ωστόσο και σε ερωτήσεις για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τις πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος προανήγγειλε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς επίσης και την περιοδεία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ στις πέντε πρωτεύουσες των Δυτικών Βαλκανίων, μεταξύ των οποίων και στα Σκόπια.

Συνοψίζοντας την προσπάθεια που καταβλήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ο Βαγγέλης Βενιζέλος τόνισε ότι αυτή κινήθηκε σε τέσσερα μέτωπα: Το πρώτο ήταν -και θα εξακολουθήσει, όπως είπε, να είναι όλους τους επόμενους μήνες- η ανάδειξη της αξιοπιστίας της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και η πλήρης αξιοποίηση αυτού του εξαμήνου για την προώθηση θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, αρχής γενομένης από τα εθνικά μας θέματα.

Ο δεύτερος μεγάλος άξονας είναι η υποστήριξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους εταίρους, με κομβικό σημείο την επίσημη επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, από την οποία -όπως σημείωσε- απορρέουν τα πάντα, την στροφή προς την πραγματική οικονομία, την ανάγκη προστασίας των ευπαθών ομάδων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Ο τρίτος άξονας αφορά στην προώθηση των μεγάλων εθνικών θεμάτων όπως το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, καθώς η θαλάσσια πολιτική αποτελεί οριζόντια προτεραιότητα για την ελληνική προεδρία.

Ο τέταρτος άξονας έχει να κάνει με τη μέριμνα για την αποτελεσματική λειτουργία της κυβέρνησης και άρα της χώρας σε όλα τα θέματα που απασχολούν τους πολίτες, θέμα που θα απασχολήσει και τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η ατζέντα αυτή περιλαμβάνει θέματα από την ασφάλεια του κάθε πολίτη μέχρι την προοπτική που έχει η ελληνική οικονομία τώρα που έφθασε στο πρωτογενές πλεόνασμα, που μπορεί να φαίνεται κάτι αόριστο ή λογιστικό, αλλά που μπορεί να έχει άμεσο αντίκρισμα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

«Θέλουμε μια σταθερή Τουρκία»

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για την ένταση που επικρατεί στην Τουρκία και εάν πιστεύει ότι αυτή μπορεί να επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, αφού σημείωσε ότι η τεταμένη κατάσταση στην Τουρκία απασχολεί όλες τις διεθνείς συναντήσεις, υπογράμμισε ότι εμείς θέλουμε μια εσωτερικά, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά σταθερή Τουρκία, η οποία να μπορεί να λειτουργήσει ως αξιόπιστος συνομιλητής στο πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Η ιστορική εμπειρία λέει ότι όταν υπάρχει ένταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, υπάρχει το φαινόμενο της εξαγωγής της κρίσης. Εμείς δεν θέλουμε να επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό και είμαστε βέβαιοι ότι η τουρκική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να αποφευχθεί το φαινόμενο της εξαγωγής της κρίσης».

«Ανοιχτή πληγή το Κυπριακό»

Αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις επαφές του για το θέμα στο εξωτερικό, ο Βαγγέλης Βενιζέλος υπογράμμισε ότι ο κρίσιμος παράγοντας για την εξέλιξη του Κυπριακού είναι η Τουρκία και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ουσιώδη παράγοντα που επηρεάζει την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το κρίσιμο ζήτημα, όπως είπε, είναι να διατυπωθεί ένα κοινό ανακοινωθέν που να προσφέρει ένα καθαρό περίγραμμα των συνομιλιών και ένα καθαρό περίγραμμα της επιδιωκόμενης λύσης. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για ένα ανοιχτό διεθνές ζήτημα -μια ανοιχτή πληγή- και υπογράμμισε την ανάγκη να διαμορφωθεί μια λύση σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Μια λύση ομοσπονδιακού, διζωνικού και δικοινοτικού χαρακτήρα, βασισμένη όμως σε μια διεθνή προσωπικότητα, μια ενιαία κυριαρχία και μια ενιαία ιθαγένεια, η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή, μέσω δημοψηφίσματος από τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν σχεδιάζεται κάποια κίνηση- πρωτοβουλία στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας για το θέμα του Ιράν, ο Βαγγέλης Βενιζέλος αναφέρθηκε στη Συμφωνία της Γενεύης και τόνισε ότι την Ελλάδα ενδιαφέρει να λειτουργήσει ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για την σταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή και για την άρση της ανασφάλειας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι «μας ενδιαφέρει να αποκατασταθούν οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις, διότι οι κυρώσεις έχουν επιπτώσεις και στις δυτικές οικονομίες και στη δική μας οικονομία». Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «θα λειτουργήσουμε με πλήρη σεβασμό στην ευρωπαϊκή και διεθνή νομιμότητα και έχοντας πάντα κατά νου τις παραδοσιακές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες».

Σχετικά με την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «έχουμε ενεργοποιήσει τη διεθνή κοινότητα επί του θέματος» και υποστήριξε ότι «έχουμε διαμορφώσει όλο το πλαίσιο ασφαλείας ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση της Μεσογείου».

«Στόχος να βγούμε από το Μνημόνιο»

«Υπάρχει μια μερίδα στη χώρα που ενοχλείται επειδή το χρέος είναι βιώσιμο» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην εσωτερική οικονομική κατάσταση της χώρας, ενώ σημείωσε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, να ξαναγυρίσει η χώρα στις αγορές και να πείσει τους συνομιλητές της ότι δεν χρειάζεται νέα δάνεια. Μάλιστα, υποστήριξε ότι το χρέος της Ελλάδας δεν ανήκει στην αγορά αλλά στα χέρια του ευρω-συστήματος.

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εμείς κουβαλάμε ένα τεράστιο ιστορικό βάρος ως ΠΑΣΟΚ» και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση πληρώνοντας βαρύ κόστος, αλλά προέχει η σωτηρία της χώρας.

Μάλιστα, σημείωσε ότι «εμείς θέλαμε να παραμείνει η ΔΗΜΑΡ στο κυβερνητικό σχήμα και με κουραστικό τρόπο έχουμε κατ’ επανάληψη προτείνει συνεργασία, κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, κοινή κάθοδο στις εθνικές εκλογές, εφόσον έχουμε τις ίδιες αντιλήψεις και ανήκουμε -υποτίθεται- στον ίδιο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Μήνυμα Βενιζέλου προς ΔΗΜΑΡ

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «έχει επέλθει μια τομή τώρα, που είναι η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση». Εν όψει των ευρωεκλογών, ο Βαγγέλης Βενιζέλος επανέλαβε ότι το ΠΑΣΟΚ ούτε διαλύεται ούτε κρύβεται αλλά καλεί τους πάντες σε συνεργασία.

«Θέλουμε να συγκροτηθεί η ευρύτατη δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Και πάλι καλούμε τη ΔΗΜΑΡ να ενταχθεί στο σχήμα αυτό. Αλλά το σχήμα αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μια ιστορία στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και είναι το μόνο μέλος στην Ελλάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Συνεχίζοντας, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δήλωσε ότι «κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι μπορούν να λειτουργούν παρασιτικά σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ» και συνέχισε λέγοντας ότι «εάν ήταν να σκεφτόμαστε πρόσωπα ή κόμματα, η χώρα θα είχε πάει κατά διαβόλου». Τέλος, χαρακτήρισε «άδικο και ανήθικο κάποιοι να παίζουν τους καλούς στις πλάτες τις δικές μας».

«Με τον Ξηρό δεν εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος»

Σε ερωτήσεις σχετικά με την απόδραση Ξηρού και πώς αντέδρασαν οι συνομιλητές του στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, ο Βαγγέλης Βενιζέλος υποστήριξε ότι «εμείς πρώτοι εκφράσαμε την ανησυχία μας για το θέμα» και πρόσθεσε: «Δεν μας είπαν τίποτα πιο έντονο από αυτά που λέμε μόνοι μας». Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι δεν εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει πιο αυστηρός για ορισμένες κατηγορίες κρατουμένων, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συνεργάζεται στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με όλους τους φίλους και συμμάχους της, τόσο στην ΕΕ όσο και διεθνώς.