Απανωτά παράδοξα, όπως το να υποχωρούν τα κόστη στη χονδρική σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο αλλά να… εκτινάσσονται τα τελικά τιμολόγια για νοικοκυριά και βιομηχανίες, καθώς επίσης να πέφτει η κατανάλωση αλλά να αυξάνεται το ενεργειακό κόστος, αποκαλύπτει έγγραφο που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Κομισιόν για την πορεία των τιμών τα τελευταία χρόνια στα ενεργειακά προϊόντα, πανευρωπαϊκά.

Κοινή διαπίστωση, είναι ότι η έλλειψη ανταγωνισμού σε κάποιες περιπτώσεις, και κυρίως οι φόροι που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών στις τιμές του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου είναι η κυριότερες αιτίες για τις αυξήσεις που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στο ενεργειακό κόστος της ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, παρ’ ότι στο διάστημα 2008-2012 οι τιμές χονδρικής στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, κινήθηκαν πτωτικά, εντούτοις οι τιμές λιανικής ήταν ανοδικές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη βιομηχανία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ οι τιμές χονδρικής στον ηλεκτρισμό μειώθηκαν κατά…35 – 45% το διάστημα 2008 – 2012, οι τιμές λιανικής αυξήθηκαν κατά… 17,5% για τη βιομηχανία και κατά 20% για τα νοικοκυριά.

Παράλληλα, η έρευνα της Κομισιόν δείχνει ότι οι τιμές φυσικού αερίου για τη βιομηχανία αυξήθηκαν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από εκείνο του πληθωρισμού. Σε ετήσια βάση, η αύξηση στη λιανική ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία ήταν 3,5% και για τα νοικοκυριά 4%

Πίσω από αυτό το… παράδοξο, βρίσκονται τόσο η έλλειψη ανταγωνισμού, όσο και οι φόροι. Από το 2008, οι φόροι αποτελούν εκείνο το σκέλος της τελικής τιμής που έχει καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο. Συγκεκριμένα, οι φόροι έχουν αυξηθεί… 36,5% για τα νοικοκυριά και κατά… 127% για τη βιομηχανία.

Πέφτει η κατανάλωση, αυξάνεται το ενεργειακό κόστος!

Παράδοξο είναι επίσης το γεγονός πως ενώ η κατανάλωση των νοικοκυριών κατέγραψε μείωση 1% στην περίπτωση του ηλεκτρισμού και 15% στην περίπτωση του φυσικού αερίου το διάστημα 2008 – 2011, οι συνολικές ενεργειακές δαπάνες αυξήθηκαν κατά… 15% κατά την τετραετία 2008 – 2012. Στη βιομηχανία μάλιστα, παρ’ ότι η κατανάλωση ηλεκτρισμού μειώθηκε κατά 4%, οι συνολικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4%.

Τέλος, οι ευρωπαϊκοί μέσοι όροι «κρύβουν» τεράστιες διακυμάνσεις. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ότι οι αλλαγές στις ενεργειακές τιμές που καταγράφονται στα κράτη – μέλη κυμαίνονται από το -34% έως 55% και παρ’ ότι η τιμή για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη αυξήθηκε κατά μέσο όρο στην Ευρώπη κατά λιγότερο από 1%, υπάρχουν βιομηχανίες στις οποίες το κόστος αυξήθηκε από… 27% έως και 40% το διάστημα 2010 – 2012.