Τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου εκδικάζεται η αίτηση του ελληνικού δημοσίου για να τεθεί η ΕΛΒΟ σε ειδική εκκαθάριση του άρθρου 14Α του νόμου 3429/2005 και οι εργαζόμενοι της εταιρείας προγραμματίζουν μια σειρά δράσεων προκειμένου να εκφράσουν την αντίδρασή τους στις εξελίξεις.

Εκτός της παρέμβασης στο δικαστήριο, οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ και αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) θα συναντηθούν, στις 10 το πρωί της Παρασκευής, με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Μία ώρα αργότερα (11:00) θα πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας και στις 12:00 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου.

Σε επιστολή που έστειλε η διοίκηση του ΕΚΘ και η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της ΕΛΒΟ προς τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τους αρμοδίους υπουργούς εκτίθενται τα επιχειρήματα των εργαζομένων και ζητείται συνάντηση, προκειμένου να συζητηθεί το μέλλον της εταιρείας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ έγινε εδώ και χρόνια» με μείωση του προσωπικού, του λειτουργικού και μισθολογικού κόστους κατά 40%, ενώ παράλληλα γίνεται επίκληση των διεθνών συνεργασιών της εταιρείας, των διεκδικήσεων για νέες συμβάσεις και του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από χώρες του εξωτερικού (Ιρακ, Σ.Αραβία, Μποτσουάνα, Λιβύη) για παραγγελίες και αναβαθμίσεις στρατιωτικών οχημάτων και ερπυστριοφόρων, για τα οποία έχει τις άδειες.

Υποστηρίζεται ότι «λόγω της καθυστέρησης του υπουργείου Οικονομικών να ανακοινώσει της προθέσεις του για την ΕΛΒΟ» καταγγέλθηκε σύμβαση προμήθειας φορτηγών αξίας 20 εκ. ευρώ, με το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, ενώ υπογραμμίζονται και οι επιπτώσεις για τη μελλοντική προμήθεια ανταλλακτικών των οχημάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Σημειώνεται, επίσης, ότι παρά το γεγονός ότι η πρώτη έκθεση συμβούλων το 2012 ήταν θετική για τις προοπτικές της εταιρείας, η δεύτερη βασίστηκε στα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2013, που ήταν αρνητικά, λόγω των ανεκπλήρωτων υποχρεώσεων του δημοσίου προς την εταιρία.

Ζητείται δε να οριστεί διοίκηση της εταιρείας που παραμένει «ακέφαλη» το τελευταίο εξάμηνο, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα πέντε μηνών στους εργαζόμενους και «να δοθεί τέλος στην απαξίωση της ΕΛΒΟ».

Οι διοικήσεις του ΕΚΘ και του σωματείου εργαζομένων ζητούν, με άλλες επιστολές, ακρόαση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη καθώς και από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.