Παρούσες στη συναυλία που οργανώνει η Διεθνής Αμνηστία στη Νέα Υόρκη, στις 5 Φεβρουαρίου, για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα είναι η Νάντια Τολοκονίκοβα και η Μαρία Αλιόχινα, μέλη του ρωσικού συγκροτήματος Pussy Riot.

Σύμφωνα με το BBC, προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί εάν η παρουσία τους στη συναυλία έχει συμβολικό χαρακτήρα ή εάν θα ανέβουν στη σκηνή του Barclay’s Center για να τραγουδήσουν.

Οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν τον Αύγουστο του 2012 γιατί τραγούδησαν μια «πανκ προσευχή» κατά του ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος στη Μόσχα.

Παρέμειναν στη φυλακή για 16 μήνες και απελευθερώθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο βάσει του νόμου περί αμνηστίας. Κανονικά θα αποφυλακίζονταν τον Μάρτιο.

«Αποφυλακιστήκαμε πριν ένα μήνα. Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε πώς είναι να βρίσκεσαι στη φυλακή για πολιτικούς λόγους. Έχουμε δεσμευθεί να συνεχίσουμε να βοηθούμε όσους βρίσκονται φυλακισμένοι» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.

Αμέσως μόλις απελευθερώθηκαν οι δύο γυναίκες διεμήνυσαν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αποφασισμένες να «συντρίψουμε τον Πούτιν με όλα τα δυνατά μέσα».

Κάλεσαν μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να μποϊκοτάρει τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, ώστε να δείξει ότι καταδικάζει την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία.

Απέδωσαν άλλωστε την απελευθέρωσή τους στην προσπάθεια του Κρεμλίνου να βελτιώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό εν όψει των Αγώνων.