Από πρωτόγνωρης έκτασης και αγριότητας αιματηρά επεισόδια συγκλονίστηκε το Κίεβο, καθώς η πολυήμερη σύγκρουση φιλοευρωπαίων διαδηλωτών με τις δυνάμεις καταστολής μέτρησε την Τετάρτη τους πρώτους νεκρούς, σε ένα σκηνικό κόλασης. Νέα επεισόδια ξέσπασαν με το πρώτο πρωινό φως την Πέμπτη.

Ο εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην πυγμαχία Βιτάλι Κλίτσκο κάλεσε την Πέμπτη τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Κίεβο να τηρήσουν οκτάωρη «εκεχειρία» με τις δυνάμεις ασφαλείας, πριν τις συνομιλίες των επικεφαλής των αντιπολιτευτικών κομμάτων με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Μέχρι τις 8 το βράδυ, θα έχω επιστρέψει εδώ και θα σας έχω ενημερώσει για τα αποτελέσματα των συζητήσεων», ανέφερε σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ukraine και το Γαλλικό Πρακτορείο ο κ. Κλίτσκο, μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου.

«Κρατήστε τα οδοφράγματα στη θέση τους, αλλά διατηρείστε την ηρεμία σας μέχρι να λήξουν οι συνομιλίες», πρόσθεσε.

Οπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η γενική εισαγγελία, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Κίεβο, ενώ ένας τρίτος διαδηλωτής έπεσε από ύψος 13 μέτρων και υπέκυψε στα τραύματά του.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση στην Ουκρανία έκανε λόγο για τουλάχιστον πέντε νεκρούς και περισσότερους από 300 τραυματίες.

Από το πρωί της Τετάρτης, ηπρωτεύουσα της Ουκρανίας «πνίγηκε» στον καπνό και στα δακρυγόνα με την ατμόσφαιρα να δονείται συνεχώς από τις χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και τα τύμπανα των διαδηλωτών, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Κίεβο έζησε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα εκτεταμένα επεισόδια από τις συγκρούσεις των δεκάδων χιλιάδων φιλοευρωπαίων διαδηλωτών και των πάνοπλων δυνάμεων καταστολής, αλλά αυτή τη φορά ήταν τα πιο βίαια και πιο αιματηρά, καθώς οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πραγματικό πεδίο μάχης.

Ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε πτώμα το οποίο φέρει τραύματα από σφαίρες, ενώ ένα δεύτερο πτώμα βρέθηκε στον δρόμο όπου έχουν οχυρωθεί οι διαδηλωτές στο κέντρο της πόλης.

Οπως ωστόσο ανακοίνωσε το αυτοσχέδιο ιατρικό κέντρο που έστησε η αντιπολίτευση, πέντε ακτιβιστές της αντιπολίτευσης σκοτώθηκαν και 300 τραυματίστηκαν την Τετάρτη.«Προς το παρόν έχουμε καταμετρήσει πέντε νεκρούς, ενώ περίπου 300 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο συντονιστής του ιατρικού κέντρου Ολέγ Μούσγι στον ραδιοφωνικό σταθμό της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Ukrainska Pravda, τέσσερις από τους πέντε ανθρώπους είχαν τραυματιστεί θανάσιμα από σφαίρες.

Νωρίς το πρωί, η ουκρανική αντιπολίτευση είχε ανακοινώσει ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας και ένας ακόμα βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στον χώρο των διαδηλωτών χωρίς να διευκρινίζεται από πού προήλθαν τα τραύματά του.

Οι αρχές αρνήθηκαν ότι τον πυροβόλησαν αστυνομικοί, καθώς όπως τόνισαν, οι άνδρες των δυνάμεων καταστολής δεν φέρουν όπλα. Ωστόσο ο φωτογραφικός φακός τους διέψευσε.

Ενας ακόμη διαδηλωτής, ο οποίος έπεσε από ύψος 13 μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του. Το θύμα είχε ανέβει σε κολόνα στο στάδιο της Δυναμό Κιέβου, από όπου πετούσε πέτρες στους αστυνομικούς.

Τα επεισόδια κλιμακώθηκαν από νωρίς. Γύρω στις 6 το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν εναντίον των διαδηλωτών που ήταν οχυρωμένοι πίσω από οδοφράγματα στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, στο κέντρο της πόλης.

Η έφοδος των δυνάμεων ασφαλείας ήρθε μία ημέρα αφού ο πρωθυπουργός της χώρας Μικόλα Αζάροφ απείλησε τους «προβοκάτορες» με προσφυγή στη βία. Την Τετάρτη ο Αζάροφ κλιμάκωσε τη ρητορική του μιλώντας για «τρομοκράτες»!

Αψηφώντας τις απειλές, οι διαδηλωτές επιτέθηκαν τη νύχτα με βόμβες μολότοφ κατά των δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.

Κατά των διαδηλωτών κινείται το ειδικό αστυνομικό σώμα καταστολής διαδηλώσεων, οι άνδρες του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν χρήση πλαστικών σφαιρών.

Εκατοντάδες από τους πλέον ριζοσπαστικούς διαδηλωτές ανασυντάχθηκαν μετά την απώθησή τους από την αστυνομία και άρχισαν να καίνε ελαστικά αυτοκινήτων σε μια προσπάθεια δημιουργίας νέων οδοφραγμάτων, δημιουργώντας στρώμα πυκνού καπνού πάνω από το κέντρο του Κιέβου.

Συνομιλίες

Δεν υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τις συνομιλίες που έγιναν χθες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, δήλωσαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, σημειώνοντας ότι πλέον θα περάσουν στην επίθεση.

«Αν ο Γιανουκόβιτς δεν κάνει παραχωρήσεις, αύριο θα περάσουμε στην επίθεση», σημείωσε ένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κίεβο.

Ανακαλεί τις βίζες εισόδου Ουκρανών στις ΗΠΑ η αμερικανική πρεσβεία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου «μεγάλου αριθμού Ουκρανών» σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Σε απάντηση των ενεργειών κατά των διαδηλωτών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακάλεσε τις βίζες μεγάλου αριθμού Ουκρανών οι οποίοι συνδέονται με τη βία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Στην ανακοίνωση, η οποία δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένα ονόματα, αναφέρεται ότι εξετάζεται η λήψη και άλλων μέτρων σε απάντηση της παρούσας βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στο Κίεβο.