Οι δύο συριακές αντιπροσωπείες, αυτή της κυβέρνησης και αυτή της αντιπολίτευσης, δεσμεύτηκαν να διεξαγάγουν άμεσες συνομιλίες την Παρασκευή, όπως και ότι θα αρχίσουν με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις διεθνείς ειρηνευτικές συνομιλίες της συνόδου Γενεύη 2 στο Μοντρέ της Ελβετίας.

Ο ίδιος, ο οποίος διευκρίνισε ότι είχε την Τετάρτη συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ αλ Μουάλεμ και τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα, κάλεσε τη συριακή αντιπολίτευση και τους ξένους υποστηρικτές της να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στην αλλαγή εξουσίας στη Δαμασκό.

Κατά τις συνομιλίες στο Μοντρέ, ο Τζάρμπα ζήτησε από την συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία να δεσμευτεί σε ένα διεθνές σχέδιο για την μεταβίβαση της εξουσίας. Ο Μουάλεμ ωστόσο επέμεινε από την πλευρά του ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα υποκύψει στις εξωτερικές πιέσεις.

«Για να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι συνομιλίες δεν θα καταρρεύσουν, είναι απαραίτητο να επηρεάσουμε και τις δύο αντιπροσωπείες ώστε αυτό να μην συμβεί», υπογράμμισε ο Λαβρόφ.

«Το σημαντικό είναι να αρχίσει η διαδικασία», επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες τους αναμένεται να διαρκέσουν περίπου μια εβδομάδα πριν από μια παύση και έναν δεύτερο γύρο.

Ο Λαβρόφ σημείωσε εξάλλου ότι ο ΟΗΕ, η Ρωσία και οι ΗΠΑ επιζητούν μια συμφωνία για μια ανταλλαγή κρατουμένων στη Συρία και για την ανταλλαγή καταλόγων με τα πρόσωπα που θα μπορούσε δυνάμει να αφορά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας επισήμανε επίσης ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στην πόλη Χαλέπι στη βόρεια Συρία – έπειτα από πρόταση της συριακής κυβέρνησης στην Μόσχα – και επισήμανε ότι παρόμοιες συνομιλίες διεξάγονται για την πόλη Χομς, στην κεντρική Συρία, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

«Τα σχετικά λιγότερο δύσκολα θέματα είναι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, η ανθρωπιστική βοήθεια, η ανταλλαγή κρατουμένων και μέσω αυτής (της διαδικασίας) κάποιου είδους σχέσεις θα πρέπει να δημιουργηθούν ανάμεσα στις δύο αντιπροσωπείες», σημείωσε.

Η Γενεύη 2 στο Μοντρέ, υπογράμμισε επίσης ο Λαβρόφ, προχωράει όπως αναμενόταν, χαιρετίζοντας ως σημαντικό επίτευγμα το γεγονός ότι για πρώτη φορά αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης κάθονται στο ίδιο τραπέζι ενόψει των πρώτων άμεσων συνομιλιών τα σχεδόν τρία χρόνια που διαρκεί η συριακή σύγκρουση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους προτού αναχωρήσει από την Ελβετία για τη Μόσχα, ο Λαβρόφ επισήμανε εξάλλου ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να επιζητεί τη συμμετοχή του Ιράν στις διεθνείς συνομιλίες για τη Συρία και σημείωσε ότι σε αυτές θα πρέπει επίσης να συμμετέχουν και οι εγχώριες αντιπολιτευόμενες ομάδες – συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών οργανώσεων και της Επιτροπής Εθνικού Συντονισμού.

Διαφορετική, σε ουσιώδη σημεία, ήταν η προσέγγιση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο οποίος στη δική του συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι η διεθνής ειρηνευτική σύνοδος κατέδειξε την απομόνωση του Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο χαρακτήρισε «μαγνήτη για την τρομοκρατία».

«Δεν υπάρχει κανένας που να έχει κάνει περισσότερα από τον Μπασάρ αλ Άσαντ για να καταστήσει τη Συρία μαγνήτη για τους τρομοκράτες», σημείωσε χαρακτηριστικά λέγοντας πως λύση στην κρίση «δεν μπορεί να αφορά την επιμονή ενός ανθρώπου ή την επιμονή μιας οικογένειας για την παραμονή στην εξουσία»

«Σήμερα μπορούμε με μεγαλύτερη σαφήνεια να καταλάβουμε πόσο μόνος είναι ο Άσαντ υπερασπιζόμενος τον εαυτό του κι όχι τη Συρία», είπε με έμφαση ο Κέρι.

Αν και η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες στη Γενεύη υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να επιζητούν άλλους τρόπους για να επέλθει μια αλλαγή στη Συρία, μεταξύ των οποίων θα είναι και η αυξημένη υποστήριξη για την αντιπολίτευση, επέμεινε ο Κέρι.

«Οι συνομιλίες παίρνουν κάποιον καιρό. Κανείς από εμάς δεν είναι ικανοποιημένος με το να αφήσουμε την Συρία στις φοβερές ενέργειες που σημειώνονται και γι’ αυτό έχω πει ότι θα γίνουν παράλληλες προσπάθειες ακόμη και καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες προκειμένου να βρεθούν διαφορετικά σημεία άσκησης πιέσεων και διάφοροι τρόποι για την εξεύρεση μιας λύσης», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ άφησε εξάλλου ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συμμετοχή του Ιράν στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία, λέγοντας ότι η Τεχεράνη θα μπορούσε να παίξει έναν σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Το Ιράν έχει πράγματι τη δυνατότητα να φανεί χρήσιμο και να κάνει τη διαφορά», σημείωσε ο Κέρι κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου.

«Ελπίζουμε ότι θα αποφασίσουν να φανούν εποικοδομητικοί και να πάρουν μια απόφαση για να προχωρήσουν έτσι ώστε να τους επιτραπεί να το κάνουν», πρόσθεσε ο Κέρι και κατέληξε σχετικά με το Ιράν: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ανοίξει αυτή η πόρτα τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες και ελπίζω ότι θα θέλουν να μετάσχουν σε μια εποικοδομητική λύση».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν κάλεσε τους Σύρους να διαπραγματευτούν για να καταλήξουν σε έναν άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας «ότι είναι ήδη υπερβολική η φρίκη και τα βάσανα» που έχει προκαλέσει η σύγκρουση.

«Ο σκοπός μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στις δύο συριακές αντιπροσωπείες και στον συριακό λαό για να πούμε ότι ο κόσμος θέλει τον άμεσο τερματισμό της σύγκρουσης», σημείωσε ο Μπαν.

«Αρκετά, είναι ώρα για διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου κατά την ολοκλήρωση της συνόδου στο Μοντρέ.

«Οφείλουμε να αδράξουμε αυτήν την εύθραυστη ευκαιρία», υπογράμμισε. «Κανείς δεν υποτιμάει την σημασία του σκοπού αυτού», επισήμανε.

«Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται (οι δύο πλευρές). Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις πλευρές να μιλήσουν το ταχύτερο δυνατό (…) Είμαι βέβαιος ότι το μεσολαβητικό ταλέντο του κ. Μπραχίμι θα επιτύχει να καθίσουν γύρω από αυτό το τραπέζι», σημείωσε επίσης αναφερόμενος στον μεσολαβητή του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, Λάχνταρ Μπραχίμι, ο οποίος βρισκόταν δίπλα του.

Ο Μπραχίμι συμπλήρωσε ότι θα συναντηθεί αύριο με τις δύο πλευρές για να συζητήσουν για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής συνόδου Γενεύη 2.

«Αύριο θα τις συναντήσω ξεχωριστά και θα δω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε», σημείωσε.

Ο ίδιος διευκρίνισε εξάλλου στη συνέντευξη Τύπου στο Μοντρέ, ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν θα μπορέσει να φέρει τις δύο πλευρές στην ίδια αίθουσα του ΟΗΕ στη Γενεύη την Παρασκευή.

«Θα προσπαθήσουμε να δούμε αν θα συναντηθούμε ξεχωριστά την Παρασκευή το πρωί, ελπίζοντας ότι ως την Παρασκευή το απόγευμα οι δύο πλευρές θα βρεθούν στον ίδιο χώρο», σημείωσε ο Μπραχίμι, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε αυταπάτες πως θα είναι εύκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε πολύ σκληρά».

Την ίδια ώρα ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι, υπογράμμισε ότι η Δαμασκός χρειάζεται υποστήριξη για να διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση για την εφαρμογή του ειρηνευτικού σχεδίου που είχε καταρτιστεί στη Γενεύη το 2012, το οποίο είναι γνωστό ως Γενεύη 1 και αξιώνει μια μεταβατική κυβέρνηση στη Συρία, αλλά σημείωσε ότι πρέπει επίσης «να δοθεί τέλος στην τρομοκρατία».

Στη συνέντευξη Τύπου ο Τζααφάρι, σημείωσε ότι στις συνομιλίες με την αντιπολίτευση στις οποίες θα μεσολαβήσει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για την Συρία Λάχνταρ Μπραχίμι στην Γενεύη την Παρασκευή, «θα αρχίσουμε όπως ελπίζουμε μια διαδικασία διαλόγου, αποσκοπώντας κυρίως στην εφαρμογή των προβλέψεων της Γενεύης 1».

«Η Συρία χρειάζεται ενθάρρυνση για να εμπλακεί στην ειλικρινή και έντιμη εφαρμογή της Γενεύης 1, όπως είπα, αλλά για να το κάνει, χρειαζόμαστε όλοι να δώσουν ένα τέλος στην τρομοκρατία και τη βία επειδή η πολιτική ρύθμιση δεν μπορεί να συμβαδίζει με την τρομοκρατία», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ «έχουν εμμονή» με την απομάκρυνση του Άσαντ από την εξουσία, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παραβλέπει τον μεγαλύτερο αντίκτυπο του εξτρεμισμού στη χώρα αυτή.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες», είπε και πρόσθεσε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ «δεν θα με ακούσουν. . . δεν τους ενδιαφέρει, το πιο σημαντικό για αυτούς είναι να ξεφορτωθούν τον Άσαντ».

Ο Τζααφάρι εξέφρασε ακόμα την απογοήτευσή του για το σχήμα της ειρηνευτικής συνόδου Γενεύη 2, στην οποία συμμετείχαν 40 χώρες, αλλά όχι το συμμαχικό του Ιράν, μετά την απόσυρση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν της πρόσκλησης που του είχε απευθύνει επειδή η Τεχεράνη δεν υιοθέτησε δημοσίως το ειρηνευτικό σχέδιο Γενεύη 1.

«Επομένως είχαμε σήμερα 40 χώρες που όπως φαίνεται προεπιλέχθηκαν έτσι ώστε οι περισσότερες από αυτές ήταν αντισυριακές αντιπροσωπείες, το οποίο σημαίνει ότι προέρχονταν από κυβερνήσεις που έχουν πράγματι εχθρικές πολιτικές απέναντι στην συριακή κυβέρνηση», κατέληξε ο Τζααφάρι.