Χιλιάδες νέοι Ευρωπαίοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους για να πολεμήσουν στο πλευρό των ισλαμιστών ανταρτών στη Συρία. Καθώς ο εμφύλιος πόλεμος διαιωνίζεται και οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ δείχνουν να κερδίζουν περισσότερο έδαφος, οι μαχητές από τη Δυτική Ευρώπη όχι απλώς αυξάνονται αλλά είναι και νεότεροι σε ηλικία. Ορισμένοι εκτιμάται ότι δεν είναι πάνω από 15 - 16 ετών.
Ειδικοί από το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR) εκτιμούν ότι ο συνολικός αριθμός των ξένων μαχητών που πολεμούν για την ανατροπή του συριακού καθεστώτος φθάνει περίπου τους 8.500, εκ των οποίων 2.000 προέρχονται από τη Δυτική Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, περί τους 700 Γάλλους βρίσκονται στα πεδία των μαχών της Συρίας. Οι γερμανικές Αρχές γνωρίζουν επισήμως 270 περιπτώσεις, παρότι πιστεύουν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Σύμφωνα με το ICSR, εναντίον του Ασαντ πολεμούν επίσης 300 Βέλγοι, περισσότεροι από 360 Βρετανοί και 152 Ολλανδοί. Οι περισσότεροι γίνονται μέλη των δύο μεγαλύτερων ομάδων της συριακής αντιπολίτευσης που πρόσκειται στην Αλ Κάιντα, τις οποίες η Δύση θεωρεί πιο επικίνδυνες.  
Ο μεγαλύτερος φόβος των Αρχών είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα επιστρέψουν - εάν επιστρέψουν - με ανοιχτές τις πληγές του πολέμου, γεμάτοι μίσος για τις δυτικές αξίες και με επαναστατική εμπειρία, την οποία ενδεχομένως χρησιμοποιήσουν στη χώρα τους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από