Η αμοιβαία εχθρότητα, η αδιαλλαξία και το τεράστιο χάσμα που χωρίζει τη συριακή κυβέρνηση και τον αντιπολιτευόμενο Εθνικό Συνασπισμό ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές την πρώτη κιόλας μέρα των ειρηνευτικών συζητήσεων για τη Συρία. Επιβεβαιώνοντας όσους δεν προσδοκούν πολλά από τη διάσκεψη της Γενεύης ΙΙ, οι δυο πλευρές εγκαινίασαν την πρώτη συνάντησή τους με βαριές εκατέρωθεν κατηγορίες, υπονομεύοντας τις διαπραγματεύσεις πριν καν αρχίσουν.

Για εγκλήματα πολέμου που παραπέμπουν στη ναζιστική Γερμανία κατηγόρησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αχμεντ Τζάρμπα τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ και έθεσε την απομάκρυνσή του ως προϋπόθεση για την ειρήνη. «Αρκετά από τα κράτη που συμμετέχουν στη διάσκεψη έχουν συριακό αίμα στα χέρια τους» δήλωσε από την πλευρά του ο σύρος υπουργός Εξωτερικών Ουαλίντ αλ Μουαλέμ αρχίζοντας τη μαραθώνια ομιλία του, για να επαναλάβει αμέσως μετά τους ισχυρισμούς του καθεστώτος περί «τρομοκρατών ανταρτών που υποστηρίζονται από αραβικά και δυτικά κράτη» και να καταλήξει ότι «ο Ασαντ δεν φεύγει».

Καθώς περί τους 40 διπλωμάτες ακολουθούσαν το τελετουργικό παρουσιάζοντας ο ένας μετά τον άλλο τις επίσημες –αποκλίνουσες –θέσεις τους για το μέλλον του Ασαντ, με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους να εξακολουθούν να ερμηνεύουν διαφορετικά τις βασικές αρχές της Γενεύης Ι, ελάχιστα σημάδια συμβιβασμού διαφαίνονται στον ορίζοντα για το βασικό ζήτημα της διάσκεψης: εάν ο Ασαντ, ο οποίος κληρονόμησε την εξουσία από τον πατέρα του πριν από 14 χρόνια, θα πρέπει να παραχωρήσει τη θέση του σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Το πρόβλημα είναι ο Ασαντ», επέμεινε μέχρι τέλους ο εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Μονζέρ Ακμπίκ. «Εμείς λέμε «δημοκρατία», εκείνοι λένε «Ασαντ». Εμείς μιλάμε για ένα έθνος, εκείνοι μιλάνε για έναν άνδρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το κλίμα όμως ανάμεσα στους εκπροσώπους της συριακής κυβέρνησης φορτίστηκε περισσότερο με την ομιλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος τόνισε ότι «ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν θα συμμετέχει στη μεταβατική κυβέρνηση».

Οι εκπρόσωποι του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης θα καθήσουν ξανά στο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων αύριο, στη Γενεύη, επισήμανε μετά το τέλος των συζητήσεων ο ρώσος υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Εως τότε, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο αμερικανός ομόλογός του, θα γίνουν «παράλληλες προσπάθειες». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την παρέμβασή του υπογράμμισε την πρόθεση της Ελλάδας ως χώρας με παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας με τον συριακό λαό να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις δυο πλευρές να προχωρήσουν μπροστά στο μονοπάτι της ειρήνης.

Κλείνοντας μια έντονη μέρα στο ήρεμο Μοντρέ στη λίμνη της Γενεύης, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν είχε να επισημάνει έστω μια επιτυχία: τη συνύπαρξη των δυο πλευρών στον ίδιο χώρο.