Η Βρετανία επέκρινε και το νέο ιρανικό καθεστώς υπό τον μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ρουχανί, για τη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε σχετικά με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, στο Λονδίνο.

Η έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει «σοβαρές» ανησυχίες για θέματα όπως η θρησκευτική ελευθερία και η τύχη των δημοσιογράφων, των κρατουμένων και των γυναικών, παρά την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και της Τεχεράνης, μετά την εκλογή Ρουχανί τον περασμένο Ιούνιο.

«Δεν υπήρξε καμία σημαντική βελτίωση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν μεταξύ του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου του 2013», αναφέρει η έκθεση.

«Η ιρανική κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει θετικές δημόσιες δηλώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά δεν υπάρχει κανένα σημάδι θεσμικής αλλαγής για τη βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, των δημοσιογράφων, των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των φυλακισμένων και των γυναικών», συμπληρώνεται στην έκθεση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ίδια έκθεση χαιρετίζει τη δημοσίευση του αποκαλούμενου «Χάρτη των δικαιωμάτων των πολιτών», που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά προειδοποίησε ότι «χωρίς αλλαγές στη νομοθεσία ή στη στάση του δικαστικού συστήματος και των δυνάμεων ασφαλείας, η πραγματική αλλαγή είναι απίθανη».