Με ύβρεις κατά των ΜΜΕ, απειλές κατά πάντων, αντιμνημονιακή ρητορεία και υπογραφή «Χριστόδουλος Ξηρός, ελεύθερο μέλος της 17Ν» ο καταζητούμενος δραπέτης έκανε τη Δευτέρα διαδικτυακά την εμφάνισή του.

Επιβεβαιώνοντας μάλιστα, τους φόβους για επανενεργοποίησή του, ο Χρ. Ξηρός τονίζει ότι πήρε την απόφαση «να βροντήξει ξανά το αντάρτικο τουφέκι» καιυπενθυμίζει μια φράση από την απολογία του στο Εφετείο το 2006: «Δεν είμαι σε καμιά περίπτωση αυτό που περιγράφετε, σίγουρα όμως, είμαι αυτό που φοβάστε».

ΟΧρ. Ξηρός έκανε την επανεμφάνισή του, αναρτώντας στον διαδικτυακό τόπο Indymediaένα κείμενο «μανιφέστο»με αναφορές σε «γερμανική κατοχή» της Ελλάδας και δημιουργία «νεοαποικίας» καθώς και ένα βίντεο με τον ίδιο να μιλάει – ή μάλλον να διαβάζει έναν λόγο – για τα τρία χρόνια μνημονίου και την ανάγκη «ανατροπής» και για αγώνες και «ποταμούς αίματος».

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου του Χριστόδουλου Ξηρού έχει ημερομηνία 31η Δεκεμβρίου 2013, προτού δηλαδή βγει με άδεια από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Το κείμενο του Χριστόδουλου Ξηρού

Ο Ξηρόςο οποίος καταζητείται από τις 7 Ιανουαρίου, όταν και δεν επέστρεψε, ως όφειλε, από την άδεια που του είχε δοθεί από τις φυλακές, αναφέρει σχετικά:

«Το αν κατάφερα να πείσω τους δεσμώτες να μου χορηγήσουν άδεια, το θεωρώ προσωπική επιτυχία και θα τους απαντήσω με την φράση που είπε ο Τζαβέλας όταν έπεισε τον Αλή Πασά να τον αφήσει ελεύθερο: “Χαίρομαι που εγέλασα έναν δόλιο”. Πράξη βέβαια που πλήρωσε με την ζωή του παιδιού του, που ήταν όμηρος του Αλή Πασά», αναφέρει ο Χρ. Ξηρός.

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο Χρ. Ξηρός επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των Αρχών ότι η απόδρασή του σημαίνει και επανενεργοποίησή του: «Πηρα για άλλη μια φορά την απόφαση, να βροντήξω ξανά το αντάρτικο τουφέκι ενάντια σε αυτούς που μας κλέψαν την ζωή και πούλησαν τα όνειρά μας για να βγάλουν κέρδος.Δεν θέλουμε τα ευεργετήματά σας, κρατείστε τα να φιλοδωρείτε κανέναν ρουφιάνο σας.Θέλουμε δικαιώματα και θα τα κατακτήσουμε με τ’ όπλο στο χέρι. Δε ζητάμε χάρη από κανέναν και ειδικά από σας τους προσκυνημένους. Και καλά θα κάνετε αν ξανασυναντηθούμε που δεν το εύχομαι (ούτε σεις να το εύχεστε) να με σκοτώσετε γιατί αν με πιάσετε αιχμάλωτο πάλι θα ξαναφύγω για να σας πολεμήσω μέχρις εσχάτων» αναφέρει ο καταζητούμενος τρομοκράτης.

Ο Χρ. Ξηρός απειλεί με χυδαίους χαρακτηρισμούς κυρίως τα ΜΜΕ και προειδοποιεί ότι θα τους απαντήσει. «Μην τολμήσετε να κανιβαλλίσετε τους συγγενείς μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μη φαντασθείτε ότι θα επαναλάβετε τα όργια του 2002, όταν μας είχατε όλους αιχμαλώτους. Τώρα θα λάβετε την απάντηση που σας αξίζει!» αναφέρει σε προκλητικό τόνο ο τρομοκράτης.

Στον διαδικτυακό τόπο Indymedia ο Χρ. Ξηρός ανήρτησε και βίντεο.

Δήλωση Νίκου Δένδια

Μετά τη δημοσιοποίηση του προκλητικού κειμένου του καταζητούμενου δραπέτη τρομοκράτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Δεν έχω κανέναν λόγο να σχολιάσω τις σκέψεις του όποιου τρομοκράτη, και ιδιαίτερα του Χριστόδουλου Ξηρού. Το μόνο που μπορώ να κάνω, είναι να διαβεβαιώσω την ελληνική κοινωνία ότι οι Αρχές επιτελούν ευσυνείδητα το καθήκον τους να οδηγούν στις φυλακές αυτούς που πρέπει να βρίσκονται εκεί».

Δήλωση Χαράλαμπου Αθανασίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Χ. Ξηρού τόνισε:

«Οι δηλώσεις των τρομοκρατών λαμβάνουν απάντηση από τη Δικαιοσύνη στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των θεσμών. Όμως, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να θωρακίσει τους πολίτες από αυτούς που τους επιβουλεύονται.

»Γιʼ αυτό και η λειτουργία Καταστήματος Κράτησης υψίστης ασφαλείας αποτελεί αναγκαίο μέτρο για τους εχθρούς της Δημοκρατίας και αυτό θα γίνει με όρους ασφάλειας της κοινωνίας και τήρησης της νομιμότητας, όπως συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά κράτη».

Δήλωση της οικογένειας Μπακογιάννη

«Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι ένας αδίστακτος, στυγνός, κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος επιμένει να εκμεταλλεύεται την ηθική ανωτερότητα της Δημοκρατίας», αναφέρουν η Ντόρα Μπακογιάννη και τα παιδιά της, Αλεξία και Κώστας, σε δήλωσή τους με αφορμή την ανάρτηση του βίντεο με το καταζητούμενο μέλος της 17Ν.

Εκφράζουν ακόμη τη βεβαιότητα ότι ο Χριστόδουλος Ξηρός «θα πάρει τη θέση του στη φυλακή όπου και ανήκει».

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Χριστόδουλος Ξηρός είναι ο τελευταίος που μπορεί να έχει άποψη για τη δημοκρατία, καθώς δεν πιστεύει σε αυτήν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιστολή που απέστειλε το καταζητούμενο μέλος της 17Ν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει τον Χρ. Ξηρό αυτόκλητο «υπερασπιστή» των «λαϊκών συμφερόντων» και υπογραμμίζει ότι η δράση τέτοιων «τιμωρών», ερήμην των μαζικών αγώνων, έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί στην ενίσχυση της καταστολής, του εκφοβισμού της κοινωνίας και στην αναπαραγωγή ενός φαύλου κύκλου βίας, που αξιοποιείται από τις κατεστημένες δυνάμεις για να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

«Ήδη κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους, τους προσφέρεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο της εργασίας, να αλλάξουν την ατζέντα για να παρατείνουν την παραμονή τους στην εξουσία» αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ τονίζεται ότι «θα διαψευστούν».

Τέτοιου είδους ζητήματα δεν προσφέρονται ούτε για προβοκάτσιες, ούτε για μικροπολιτική εκμετάλλευση, καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ασημακοπούλου: «Κροκοδείλια δάκρυα του ΣΥΡΙΖΑ»

«Η Δημοκρατία δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τα παραληρήματα δολοφόνων και αδίστακτων εγκληματιών», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος της ΝΔ, Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, με αφορμή την επιστολή και το βίντεο του Χριστόδουλου Ξηρού. Επισημαίνει ότι ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος απέναντί τους, πέρα και πάνω από κόμματα και ιδεολογίες.

«Γι’ αυτό και επισημαίνουμε συνεχώς στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η καταδίκη στην τρομοκρατία πρέπει να είναι απόλυτη, έμπρακτη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις…», συνέχισε και εξήγησε ότι έμπρακτη καταδίκη θα ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ αν, «εκτός από τα σημερινά κροκοδείλια δάκρυά του για το παραλήρημα Ξηρού, μάζευε το επίσημο όργανό του, την Αυγή, που ζητούσε την αποφυλάκισή του, και αν απομόνωνε πολιτικά τους βουλευτές του που μιλούν για «πολιτικό υπόβαθρο» στη δράση της 17Ν».

Έμπρακτη καταδίκη θα ήταν, πρόσθεσε, αν διέγραφε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν στα δικαστήρια και υποστηρίζουν σε εκδηλώσεις τη δράση του Χριστόδουλου Ξηρού και κυρίως, σημείωσε, όσους χρησιμοποιούν ίδια γλώσσα και ίδια «επιχειρήματα» με τον Ξηρό, χωρίς να αντιλαμβάνονται το επικίνδυνο παιχνίδι τους με τη φωτιά και τη Δημοκρατία.

«Αντί γι’ αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ διαγράφει όσους του επισημαίνουν τα αυτονόητα, ακόμα και αν είναι στελέχη του! Ελπίζουμε να αλλάξει!», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος της ΝΔ.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν συνδιαλέγεται με δολοφόνους»

Με την κατηγορηματική και περιεκτική αναφορά ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν συνδιαλέγεται με δολοφόνους», σχολίασαν πηγές της Χαρ. Τρικούπη, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με την επιστολή του Χριστόδουλου Ξηρού με επιστολή και βίντεο.

Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ

«Η αποκρουστική εικόνα των απειλών του Χριστόδουλου Ξηρού αποτελεί πρόκληση για τη δημοκρατία και την πολιτική ομαλότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ και συνεχίζει: «Η τρομοκρατία προσπαθεί να βρεθεί στο προσκήνιο. Δεν θα περάσει! Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να είναι σταθερά απέναντι, σε όσους νομίζουν ότι μπορούν με τα όπλα και την τυφλή βία να επιβάλλουν τις απόψεις τους. Οι τρομοκράτες δεν είναι «φίλοι» του λαού, είναι εχθροί της Δημοκρατίας».

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

«Οι προβοκάτορες της 17Ν και οι ενέργειές τους όχι μόνο δεν έχουν καμιά σχέση με την πάλη του λαού αλλά αξιοποιούνται για τη συκοφαντία της» αναφέρει το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Εδώ και δεκαετίες παίζουν το ρόλο των πιο αντιδραστικών υπηρεσιών και μηχανισμών – ντόπιων και ξένων – προκειμένου να ενισχύεται η κρατική καταστολή και η τρομοκρατία σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος».