Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει την Παρασκευή την αναμόρφωση του αμφιλεγόμενου προγράμματος παρακολουθήσεων της NSA, το οποίο συλλέγει τεράστιες ποσότητες τηλεφωνικών δεδομένων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, θα ανακοινώσει ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα πρέπει να λαμβάνουν άδεια για τις παρακολουθήσεις από μυστικό δικαστήριο, αλλά θα αφήσει προσωρινά τα δεδομένα στα χέρια της κυβέρνησης.

Οι ανακοινώσεις Ομπάμα έρχονται επτά μήνες μετά τις αποκαλύψεις του πρώην συμβούλου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν.

Στην προγραμματισμένη για τις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) ομιλία του ο Ομπάμα θα ανακοινώσει μια μεταβατική περίοδο για να εφαρμοστούν οι αλλαγές στο πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών μεταδεδομένων όπως ισχύει τώρα.

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα σύστημα βάσει του οποίου το αμερικανικό κράτος δεν θα διατηρεί πλέον αυτό τον τεράστιο όγκο πληροφοριών, διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ωστόσο, αν και επιτροπή έχει προτείνει να χειρίζεται τον όγκο τον πληροφοριών κάποιος τρίτος, όπως οι τηλεφωνικές εταιρείες, ο Ομπάμα δεν πρόκειται να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το ποιος θα είναι αυτός.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από τον υπουργό Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ και από τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών να του δώσουν μια έκθεση ως τις 28 Μαρτίου «για τον τρόπο που μπορούν να διατηρηθούν οι απαραίτητες δυνατότητες του προγράμματος χωρίς το κράτος να διατηρεί τα μεταδεδομένα», ενώ θα συμβουλευθεί και τους γερουσιαστές για το θέμα.

Στην ομιλία του από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει επίσης ότι, ενόψει της λήξης του προγράμματος παρακολούθησης των τηλεφωνικών επικοινωνιών, πρόσβαση στη βάση δεδομένων θα δίνεται μόνο έπειτα από «δικαστική απόφαση».

Η συλλογή μεταδεδομένων γίνεται βάσει του άρθρου 215 του νόμου περί προστασίας της ασφάλειας του έθνους (Patriot Act), ο οποίος ψηφίστηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η NSA ισχυρίζεται ότι η βάση δεδομένων με όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που γίνονται στις ΗΠΑ είναι απαραίτητη για τον εντοπισμό πιθανών συνεργών υπόπτων για τρομοκρατία στο αμερικανικό έδαφος.

«Ο πρόεδρος εκτιμά ότι το πρόγραμμα που βασίζεται στο άρθρο 215 μας παρέχει σημαντικές δυνατότητες που μας επιτρέπουν να πολεμάμε κατά της τρομοκρατίας, όμως ότι μπορούμε και πρέπει να διατηρήσουμε αυτές τις δυνατότητες απαντώντας παράλληλα στις ανησυχίες που αφορούν στις δημόσιες ελευθερίες και την προστασία της ιδιωτικότητας» πρόσθεσε ο αξιωματούχος.