Στην Ελλάδα, όπου κυριαρχεί η… διαιτητολαγνεία, μάλλον δώσαμε λιγότερη σημασία στην είδηση των ημερών: ουδείς έλληνας διαιτητής θα σφυρίξει στο επικείμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εκπληξη; Για τους γνωρίζοντες ήταν κάτι το αναμενόμενο. Αλλωστε από το 2002, όταν ο Κύρος Βασάρας εμφανιζόταν στο Μουντιάλ της Απω Ανατολής, η ελληνική διαιτησία βιώνει την πλήρη απαξίωση σε διεθνές επίπεδο. Μόνο στα εγχώρια ύδατα βαυκαλιζόμαστε πως τάχα έχουμε ικανούς και ξεχωριστούς ρέφερι. Οι επικεφαλής της διεθνούς διαιτησίας, ωστόσο, άλλα λένε.

Το 2006 ήταν να πάει ξανά στην παγκόσμια γιορτή ο Βασάρας, αλλά οι βοηθοί έπαθαν κλακάζ! Μετά, στην αφάνεια. Πώς, όμως, φτάσαμε μέχρι εδώ και γιατί σε διεθνείς διοργανώσεις υπάρχει μόνο ελληνίδα διαιτήτρια, η Θάλεια Μήτση, και όχι έλληνας συνάδελφός της; Αποδείχθηκε περίτρανα ότι μετά την αποχώρηση του Βασάρα οι διαιτητές έχασαν το κύρος τους. Η ΚΕΔ (και η ΕΠΟ, εν προκειμένω) δεν φρόντισε για τη διάδοχη κατάσταση. Ούτε προώθησε κάποιο στέλεχος που είχε τις περγαμηνές και τις δυνατότητες να φθάσει μέχρι τα τελικά μιας σημαντικής διοργάνωσης. Θα το κάνει, άραγε, τώρα ο Σιδηρόπουλος; Αρκετοί έχουν τις αμφιβολίες τους, ενώ και ο Κάκος έχασε την ευκαιρία. Και, φυσικά, ένα άλλο ερώτημα σχετίζεται με τα περίφημα διαιτητικά σεμινάρια σε Εύβοια, Λεπτοκαρυά και αλλού. Μάλλον πληρώνονται τα ξενοδοχεία, κάνουν ορισμένοι ωραία διήμερα ή τριήμερα, αλλά η επιμόρφωση δεν φέρνει άμεσα αποτελέσματα. Αραγε οι κ.κ. Μπριάκος, Δούρος και τα λοιπά κεφάλια της διαιτησίας τι λένε επ’ αυτού; Και, βέβαια, οι κάθε λογής παρατρεχάμενοι δεν χάνουν τον καιρό τους: βγαίνουν σε εκπομπές, στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα του χώρου, κρίνουν τις διαιτητικές αποφάσεις και δίνουν πάσες στις ΠΑΕ ώστε να βρίσκουν σε κάθε ρέφερι το τέλειο άλλοθι για πιθανές αποτυχίες.

Αλλά το ζητούμενο είναι ένα: η διαιτησία δεν βελτιώνεται. Αντίθετα, κατακρημνίζεται στην ανυποληψία. Χωρίς μέλλον και χωρίς παρουσία σε διοργανώσεις, και δη στο Μουντιάλ. Εκεί που θα δούμε διαιτητή από το Ελ Σαλβαδόρ, από το Μπαχρέιν, από τη Νέα Ζηλανδία, αλλά όχι από την Ελλάδα. Κρίμα…