Παγκόσμιες πρωταθλήτριες, με ανταγωνισμό από 187 χώρες του κόσμου, είναι οι Ελληνίδες στο κάπνισμα. Οπως διαπιστώθηκε σε μελέτη που καταγράφει την εξάπλωση του καπνίσματος τα τελευταία 32 χρόνια στην Ελλάδα, καπνίζει το 34,7% των ενήλικων γυναικών.

Η έρευνα «Καπνιστικές συνήθειες και κατανάλωση τσιγάρων σε 187 χώρες, 1980-2012» διεξήχθη από το αμερικανικό Ιδρυμα Μέτρησης και Αξιολόγησης της Υγείας (IHME) και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association» («JAMA»). Μάλιστα, υπεύθυνη της μελέτης ήταν η ελληνίδα ερευνήτρια Εμμανουέλα Γκακίδου, από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

«Δεν πιστεύω ότι οι Ελλάδα έχει τις περισσότερες καπνίστριες του κόσμου, ούτε ότι το ποσοστό είναι τόσο μεγάλο, δηλαδή 34,7%», αντιτείνει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Eπιτροπής για τον Ελεγχο του Καπνίσματος, πνευμονολόγος Παναγιώτης Μπεχράκης.

Η βασική διαπίστωση της έκθεσης είναι ότι λόγω της διαρκούς αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού, από τη μία πλευρά παρατηρείται σημαντική μείωση του ποσοστού των ανθρώπων που καπνίζουν συστηματικά, όμως αυξάνεται ο απόλυτος αριθμός των καπνιστών και ο αριθμός των τσιγάρων που καταναλώνονται.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο των 32 ετών και σε παγκόσμιο επίπεδο το ποσοστό των καπνιστών μειώθηκε κατά 25% και των καπνιστριών κατά 42%, όμως ο απόλυτος αριθμός των καθημερινών καπνιστών και καπνιστριών αυξήθηκε κατά 41% και 7% αντίστοιχα.

Ετσι, ενώ το 1980 κάπνιζε το 41% των ανδρών και το 10,6% των γυναικών του πλανήτη, το 2012 αυτά τα ποσοστά είχαν μειωθεί σε 31% και 6,2% αντίστοιχα. Στο μεταξύ όμως ο παγκόσμιος πληθυσμός εκτινάχθηκε και έτσι σε απόλυτους αριθμούς εμφάνισαν αισθητή αύξηση τόσο οι καπνιστές, προσεγγίζοντας πλέον το ένα δισεκατομμύριο –από 721 εκατ. που ήταν το 1980, σε 967 εκατ. το 2012 –όσο και ο αριθμός τσιγάρων, των οποίων η κατανάλωση αυξήθηκε κατά 26% μεταξύ 1980 και 2012.

Τσιγάρο και φύλο. Ο βασικός κανόνας μεταξύ των δύο φύλων είναι οι άνδρες καπνιστές να είναι περισσότεροι από τις γυναίκες. Η μόνη χώρα όπου οι γυναίκες ξεπερνούν σε αριθμό τους άνδρες καπνιστές είναι η Σουηδία.

Οι Ελληνίδες από την πλευρά τους κρατούν τα σκήπτρα του καπνίσματος και είναι πρωταθλήτριες σε 187 χώρες. Από την Ευρώπη ακολουθούν οι Βουλγάρες (31,5%), οι Αυστριακές (28,3%), οι Γαλλίδες (27,7%). Τα μικρότερα ποσοστά καπνιστριών έχουν η Ερυθραία και το Καμερούν (μόλις 0,6%).

Στους άνδρες, οι πιο θεριακλήδες του κόσμου βρίσκονται στο μικρό κράτος Τιμόρ-Λέστε όπου καπνίζει το 61,1% του ενήλικου πληθυσμού! Ακολουθούν οι άνδρες στην Ινδονησία όπου καπνίζει το 57%, στο Κιριμπάτι (54,4%) και στην Αρμενία (51,7%). Ογδοη στην αρνητική παγκόσμια λίστα και πρώτη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών είναι η Κύπρος, με το 48% του ανδρικού πληθυσμού της να είναι καπνιστές. Οι λιγότεροι άνδρες καπνιστές υπάρχουν στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, όπου καπνίζει μόνο το 5% του πληθυσμού, στο Σάο Τομέ και Πριντσίπε με το 7% του πληθυσμού να είναι καπνιστές και στη Νιγηρία με ποσοστό καπνιστών 7,5%.

Ναι στην αύξηση της τιμής του τσιγάρου υπέρ της Υγείας

Σε έρευνα που ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας φάνηκε ότι το 71,5% των πολιτών επιθυμεί αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, μόνο στην περίπτωση όμως που το ποσό αυτό θα διατεθεί για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.