Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ένας 26χρονος Μαροκινός, ο οποίος κατηγορείτο ότι πριν από ένα χρόνο σκότωσε συνταξιούχο εκπαιδευτικό και πέταξε τη σορό του σε κάδο απορριμμάτων στην περιοχή των Σαράντα Εκκλησιών Θεσσαλονίκης.

O κατηγορούμενος, που αρνήθηκε το σε βάρος του κατηγορητήριο, φέρεται ότι χρωστούσε ενοίκια στον 79χρονο θύμα του.

Ο τελευταίος κατείχε διαμερίσματα σε ιδιόκτητη οικοδομή τα οποία νοίκιαζε σε μετανάστες.

Πάντως, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το έγκλημα τελέστηκε από κοινού με άλλα άγνωστα άτομα και γι’ αυτό οι έρευνες των διωκτικών αρχών συνεχίζονται για τον εντοπισμό των συνεργών του καταδικασθέντα.

Σε άλλη δίκη, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης επέβαλε ποινή κάθειρξης 15 ετών σε έναν 20χρονο ομογενή, ο οποίος πέρσι τον Απρίλιο σκότωσε με κουζινομάχαιρο τον 65χρονο παππού του στο διαμέρισμα, όπου ζούσαν, στην περιοχή των Αμπελοκήπων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις λίγους μήνες πριν τη διάπραξη της δολοφονίας, είχαν προφυλακιστεί οι γονείς του δράστη, κατηγορούμενοι για συμμετοχή σε πολυμελές κύκλωμα που φέρεται ότι τέλεσε δεκάδες «λευκούς» γάμους για την ελληνοποίηση αλλοδαπών, προερχόμενων κυρίως από τη Γεωργία.

Μάλιστα, η μητέρα του 20χρονου -επονομαζόμενη «Μαντόνα»- χαρακτηρίστηκε από τις διωκτικές αρχές ως «εγκέφαλος» του συγκεκριμένου κυκλώματος.

Ο 20χρονος, που παραδέχθηκε την πράξη του, επισήμανε, απολογούμενος, ότι δεν είχε καλές σχέσεις με τον 65χρονο, ο οποίος θεωρούσε υπεύθυνη την νύφη του-μητέρα του δράστη για την προφυλάκιση του γιού του.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τοξικομανία του νεαρού είχαν ως αποτέλεσμα να πυκνώνουν οι καβγάδες που κορυφώθηκαν στο μοιραίο επεισόδιο κατά το οποίο ο κατηγορούμενος τραυμάτισε θανάσιμα τον παππού του.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, μετά την πράξη του, ο δράστης έκρυψε το φονικό όπλο, ενώ προσπάθησε αρχικά να πείσει τους αστυνομικούς ότι ο θάνατος του παππού του οφειλόταν σε αυτοκτονία.

«Έκανα ένα λάθος. Δώστε μου μία δεύτερη ευκαιρία» τόνισε, απευθυνόμενος στους δικαστές και τους ενόρκους.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, αλλά του αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, με αποτέλεσμα να «σπάσει» τα ισόβια δεσμά.

Ο 20χρονος επέστρεψε στις φυλακές από τις οποίες θα βγουν οι γονείς του, καθώς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έκανε δεκτό το αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής τους κράτησης με περιοριστικούς όρους και καταβολή εγγυοδοσίας.