Ισπανική υποχώρηση για τον Ολυμπιακό που μετά την ήττα του από τη Μπαρτσελόνα το βράδυ της Πέμπτης στο ΣΕΦ (81-72) βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Οι Καταλανοί «βραχυκύκλωσαν» τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα και πετυχαίνοντας μια ακόμα μεγάλη εκτός έδρας νίκη (μετά την Πόλη κόντρα στη Φενέρ) είναι πλέον το απόλυτο φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο «φωτια» της Ευρωλίγκας.

Με ηγέτη τον Κάρλος Ναβάρο (21πόντους), που ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, ξεδίπλωσε τη μεγάλη του κλάση, η Μπαρτσελόνα κατάφερε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού μετά τα πρώτα δέκα λεπτά, εγκλωβίζοντας τους Πειραιώτες επιθετικά με άμυνα ζώνης και βοήθειες πάνω στον Βασίλη Σπανούλη.

Με εξαίρεση τον Γιώργο Πρίντεζη που αποτελούσε επιθετική όαση, κανείς άλλος δεν μπόρεσε να δώσει ουσιαστικά βοήθεια, καθώς και ο Σπανούλης σκόραρε κυρίως με βολές.

Στα τελευταία λεπτά οι γηπεδούχοι πλησίασαν σε απόσταση βολής (66-69 στο 38’), αλλά εκεί έλειψε το καθαρό μυαλό στην επίθεση (όπου αρκούσε και δίποντο) με συνέπεια ο Ολεσον (άξιος συμπαραστάτης του Ναβάρο) να βάλει τέλος στο ματς με μεγάλο τρίποντο στο 39’, διαμορφώνοντας το 72-66.

Πλέον ο Ολυμπιακός «τρέχει» όχι τόσο για το πλεονέκτημα της έδρας στα προημιτελικά (που ήταν ο στόχος) αλλά κυρίως για να εξασφαλίσει την πρόκριση στα πλέι όφ ! Το μάτς με την Κούτσα Λαμποράλ την επόμενη εβδομάδα στην Ισπανία θα είναι πρόωρος τελικός.

Η διαφορά στο παιχνίδι ακούει στο όνομα Ναβάρο. Ο ηγέτης της Μπαρτσελόνα που αντιμετώπιζε πρόβλημα μυικού τραυματισμού (γι΄αυτό είχε προστατευτεί και δεν είχε παίξει στην Πόλη) έκανε τη διαφορά με 19 πόντους στο κρίσιμο δεύτερο ημίχρονο και μεγάλα σουτ όταν χρειαζόταν, όπως εκεί που ο Ολυμπιακός είχε πλησιάσει (64-66) τριάμισι λεπτά πριν το τέλος. Ο Ναβάρο έβαλε το τρίποντο το οποίο νωρίτερα είχε χάσει ο Λοτζέσκι αλλά και ο Σλούκας μετά.

Γενικά οι Καταλανοί βρήκαν τα μεγάλα σούτ (ένα ακόμα τρίποντο του Ολεσον στο 39’ καθόρισε οριστικά το παιχνίδι κάνοντας το 72-66) την ώρα που οι Πειραιώτες έβρισκαν σίδερο. Μάλιστα ενώ στα δίποντα ξεκίνησαν εντυπωσιακά με 77% (στο 23-14 του 9’) μετά εγκλωβίστηκαν στην εξαιρετικά διαβασμένη άμυνα του Πασκουάλ, κυρίως με ζώνη και έμειναν μόλις με έξι πόντους σε 10 λεπτά. Εκεί η Μπαρτσελόνα με σερί 14-0 πέρασε μπροστά 28-23 και βρέθηκε να χάνει 34-32 στο ημίχρονο επειδή η άμυνα των Πρωταθλητών Ευρώπης είχε παλμό και τους κράτησε μόνο στους τέσσερις πόντους σε 8 λεπτά.

Ο Περπέρογλου (που βραβεύτηκε πριν το ματς με το έπαθλο της Ευρωλίγκας παίκτης του μήνα, για το Δεκέμβριο) δεν έδωσε αυτή τη φορά βοήθειες, αφού ακόμα και ο Λόρμπεκ έβγαινε έξυπνα πάνω του και τον μπλόκαρε. Από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπάθησε με ζώνη να περιορίσει τον Ναβάρο, αλλά δεν πέτυχε το σχέδιο, ενώ ούτε ο Μάντζαρης μπόρεσε να ανακόψει τον καλπασμό του κορυφαίου άσου των φιλοξενούμενων. Ίσως μπορούσε να δοκιμαστεί πάνω του στο δεύτερο μέρος και ο Κατσίβελης.

Ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού ο Πρίντεζης δεν άντεξε στο φρενήρη ρυθμό αφού δεν είχε αλλαγή ούτε τον τραυματία Αγραβάνη (εκτός και ο Πέτγουεϊ) και λογικά οι Πειραιώτες έμειναν από ενέργεια και – νωρίτερα – από αυτοπεποίθηση.

«Θεωρώ καθοριστική την επιβολή του Ναβάρο στην αρχή της τρίτης περιόδου που έδωσε αυτοπεποίθηση στην Μπαρτσελόνα. Εμείς μειώνοντας το βάθος του ρόστερ μας, πήγαμε σε πιο κοντό σχήμα και γυρίσαμε σε ζώνη. Έχοντας στην θέση «4» μόνο τον Πρίντεζη κι αυτό το σχήμα βοήθησε αρκετά, αλλά ήταν δύο καθοριστικά χαμένα ριμπάουντ που τελικά ίσως να έκριναν το παιχνίδι. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια και θα μπορούσαμε και να νικήσουμε αλλά εκτός των άλλων είχαμε και χαμηλό ποσοστό στα τρίποντα, 30%» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού Γιώργος Μπαρτζώκας για να προσθέσει:

«Το μομέντουμ για εμάς δεν ήταν καλό. Οι απουσίες σε αυτή την φάση φαίνονται και στοιχίζουν. Χαίρομαι όμως για τον κόσμο που ήρθε και χειροκρότησε την ομάδα ακόμα και στο τέλος. Είναι σημαντικό. Συγχαρητήρια στην Μπαρτσελόνα για τη νίκη, εμείς κοιτάμε μπροστά το επόμενο παιχνίδι».

Από την πλευρά του ο ομόλογός του στη Μπαρτσελόνα Τσάβι Πασκουάλ, δεν έκρυψε την ικανοποίησή του: «Πάντα είναι ευχαρίστηση να παίζουμε εδώ σε μία καταπληκτική ατμόσφαιρα. Και είμαστε πολύ χαρούμενοι που κερδίσαμε. Ήταν πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι και εμείς είχαμε στην αρχή πρόβλημα στο ρυθμό. Στο δεύτερο ημίχρονο είχαμε περισσότερες επιλογές κυρίως στην άμυνα και παρουσιαστήκαμε καλύτεροι φτάνοντας στη νίκη» τόνισε ο τεχνικός των Καταλανών που μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Παπανικολάου λέγοντας ότι μπορεί να προσφέρει πολλά ακόμα.

Μεγάλη κίνηση της διοίκησης του Ολυμπιακού να βραβεύσει εκτός από τον Παπανικολάου και τον Ντόρσεϊ (παρά τον τρόπο που έφυγε αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο που έπαιζε η ομάδα). Πήραν και οι δύο ένα πίνακα ζωγραφικής με στιγμές τους από τη μεγάλη σεζόν. Σπουδαία χειρονομία από τους Πρωταθλητές Ευρώπης που έδειξαν ότι σέβονται την ιστορία τους.

Αντίθετα η γκρίνια των ανθρώπων της ομάδας για τη διαιτησία συνεχίστηκαν και μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης οι πρόεδροι του Ολυμπιακού πήγαν για πρώτη φορά στην κλήρωση των διαιτητών και προέτρεψαν τα μέλη της ΚΕΔ σε παραίτηση λέγοντας τους ότι οι διαιτητές δεν τηρούν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά και δεν γράφονται όλα όσα γίνονται στο φύλλο αγώνα.

Πάντως προκάλεσε αίσθηση ότι οι διοικούντες της ομάδας, γευμάτισαν το μεσημέρι στο μαγαζί του διαιτητή Αναστόπουλου στο Μαρούσι, από τον οποίο συνήθως έχουν μεγάλα παράπονα.

Ολυμπιακός;(19/37δίπ., 7/23τρίπ., 13/16β., 21-11ρ., 15ασ., 6κλ., 4κοψ., 12λ.): Ντάνστον 6, Σπανούλης 17 (3/6δίπ., 1/7τρίπ., 8/10β., 1ρ., 5ασ., 1κλ., 4λαθ.), Περπέρογλου 8 (2), Σλούκας 9 (1), Σίμονς 5, Μπέγκιτς 2, Πρίντεζης 17 (6/9δίπ., 1/4τρίπ., 2/2β., 3ρ., 1ασ., 2κλ., 1κοψ., 2λαθ.), Μάντζαρης 3 (1), Κατσίβελης, Λοτζέσκι 5 (1)

Μπαρτσελόνα: (24/44δίπ., 7/17τρίπ., 12/16β., 22-10ρ., 17ασ., 3κλ., 2κοψ., 11λ.): Ντόρσεϊ 6 (6ριμπ., 1κοψ.), Σάδα 4, Χουέρτας 6, Αμπρίνες 9 (2), Ναβάρο 21 (4/5δίπ., 3/6τρίπ., 4/4β., 2ασ., 1κλ.), Παπανικολάου 2, Όλεσον 14 (2/7δίπ., 2/4τρίπ., 4/4β., 2ρ., 1ασ., 1κοψ., 1λ.), Λόρμπεκ 6, Λάμπε, Νάχμπαρ 5, Τόμιτς 8 (4/5δίπ.).