Πλήρης απασχόληση περίπου 1.000 δημοσίων υπαλλήλων και ταλαιπωρία για τους πολίτες απαιτoύνται για την επικύρωση των 35 εκατ. αντιγράφων διαφόρων δικαιολογητικών, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο προκειμένου να κατατεθούν στις δημόσιες υπηρεσίες.

Τέλος στη διαδικασία αυτή φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με το οποίο καταργείται η υποχρέωση υποβολής στο Δημόσιο πρωτότυπων ή επικυρωμένων αντιγράφων από τους πολίτες στο πλαίσιο των συναλλαγών με όλους τους φορείς που ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, στο εξής οι πολίτες θα καταθέτουν απλά φωτοαντίγραφα, τα οποία θα επέχουν θέση υπεύθυνης δήλωσης. Οπως αναφέρεται, σε περίπτωση προσκόμισης αναληθών ή πλαστών φωτοαντιγράφων θα επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις και θα ανακαλείται οποιαδήποτε πράξη με το Δημόσιο, ενώ προβλέπεται και δειγματοληπτικός έλεγχος τουλάχιστον στο 5% των αντιγράφων που κατατίθενται.

Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί μέρος μιας πρώτης δέσμης μέτρων για την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών, που θα οδηγήσουν σε περιορισμό της γραφειοκρατίας και μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις –βάσει και των σχετικών αποτελεσμάτων μελέτης που διενεργείται από τον ΟΟΣΑ.

Στο ίδιο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, εντάσσεται και η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των ισολογισμών εταιρειών (ΑΕ και ΕΠΕ). Η υποχρέωση αυτή είχε συνέπεια την επιβάρυνση των εταιρειών με 41,83 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Αντιστοίχως, προωθείται και η κατάργηση βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής στις περιπτώσεις κατάθεσης προσφορών σε διαγωνισμούς του Δημοσίου.

Η αξιολόγηση. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης τέθηκε από χθες και έως τις 21 Ιανουαρίου σε δημόσια διαβούλευση και εκτός από τη μείωση της γραφειοκρατίας, περιλαμβάνει και το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Στόχος του νέου συστήματος είναι ο τερματισμός του φαινομένου να λαμβάνει σχεδόν το σύνολο του προσωπικού τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία στις ετήσιες εκθέσεις αξιολόγησης. Για τον λόγο αυτό θα ισχύει πλέον ποσόστωση, οπότε μόνο το 25% των υπαλλήλων κάθε γενικής διεύθυνσης θα έχει δυνατότητα να συγκεντρώνει την ανώτατη βαθμολογία (δηλαδή στην κλίμακα ένα έως δέκα να παίρνει εννέα ή δέκα).

«Το πλαίσιο αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως ισχύει και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, ουσιαστικά καθιστά τη διαδικασία άνευ ουσίας», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου. Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από τις αξιολογήσεις για την απόδοση των υπαλλήλων κατά το 2013 και αναμένεται να επηρεάσει τη μισθολογική και προαγωγική εξέλιξή τους, ενώ θα τους θέσει στις πρώτες κατηγορίες προς διαθεσιμότητα.