Απάντηση στις αιτιάσεις τόσο της ΕΣΗΕΜΘ όσο και της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ για τηλεοτπική υποβάθμιση της συμπρωτεύουσας δίνει με ανακοίνωσή του ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα δημόσιας ραδιοτηλεόρασης Παντελής Καψής, ο οποίος προαναγγέλει ότι το δεύτερο κανάλι της ΝΕΡΙΤ που θα αρχίσει να εκπέμπει σύντομα θα αφιερώνει μεγάλο μέρος του προγράμματός του στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια.

Η ανακοίνωση του κ. Καψή έχει ως εξής:

«Όχι μόνο δεν θα υποβαθμιστεί, αλλά θα αναβαθμιστεί τηλεοπτικά η Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ, προβλέπεται η δημιουργία 2ου καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας καθώς και Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακού Περιεχομένου η οποία θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

»Ήδη προκηρύχθηκαν ή θα προκηρυχθούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες 64 θέσεις δημοσιογράφων, τεχνικών, και διοικητικών υπαλλήλων.

»Η Γενική Διεύθυνση θα έχει το σχεδιασμό, την ανάθεση και την ευθύνη για την παραγωγή τοπικού και περιφερειακού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί να προχωρήσει σε συνεργασία με την τοπική πολιτιστική βιομηχανία στην παραγωγή ενημερωτικών εκπομπών και να προσλάβει για το σκοπό αυτόν τους αναγκαίους δημοσιογράφους και συντελεστές παραγωγής που επιπλέον θα χρειαστούν, με συμβάσεις έργου.

»Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο εξορθολογισμός των δαπανών σε σχέση με το καθεστώς της ΕΤ-3 επιτρέπει να διατεθεί σημαντικά αυξημένο ποσό για την παραγωγή προγράμματος, παρά τη μείωση του προϋπολογισμού της ΝΕΡΙΤ κατά 60%.

»Συγκεκριμένα, το 2012 από τα περίπου 23 εκατ. που κόστιζε η ΕΤ-3, μόλις 5 εκατ. πήγαιναν για το πρόγραμμα – τα υπόλοιπα πήγαιναν σε μισθούς και σε έξοδα λειτουργίας.

»Στη ΝΕΡΙΤ προβλέπονται πάνω από 8,5 εκατ. για το πρόγραμμα του 2ου καναλιού. Τα χρήματα των τηλεθεατών, με άλλα λόγια, θα επιστρέφονται ως περιεχόμενο.

»Είναι λάθος το ζήτημα της ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης της περιφέρειας να αντιμετωπίζεται με όρους του παρελθόντος, ανάλογα δηλαδή με τον αριθμό των «διορισμών» που θα γίνουν ή δεν θα γίνουν.

»Οι βιομηχανίες διορισμών τελείωσαν!

»Πρόθεση του ΔΣ της ΝΕΡΙΤ –και για το σκοπό αυτόν έχει ήδη αρχίσει τις σχετικές επαφές– είναι να προχωρήσει σε μια στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ζωντανές δημιουργικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, όπως είναι το Πανεπιστήμιο, οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς αλλά και με την Εκκλησία.

»Μια τέτοια συνεργασία θα επιτρέψει στην τοπική κοινωνία να αποκτήσει βήμα έκφρασης μέσα από το 2ο κανάλι της ΝΕΡΙΤ, και βέβαια θα συμβάλει στην ακόμα πληρέστερη παραγωγή τοπικού περιεχομένου.

»Στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης μάλιστα –η οποία σχεδιάζεται για τον Νοέμβριο του 2014 και θα επιτρέψει τη χρήση πολύ περισσότερων συχνοτήτων– οι προοπτικές μιας τέτοιας συνεργασίας θα είναι σημαντικά αναβαθμισμένες.

»Σε μια εποχή οικονομικής στενότητας είναι λάθος να τα περιμένουμε όλα από την κεντρική διοίκηση. Όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να στηρίξουν την περιφέρεια, οφείλουν να κινητοποιηθούν και οι ίδιοι.

»Η διοίκηση της ΝΕΡΙΤ δεν είναι απλώς ανοιχτή, αλλά θα επιδιώξει ενεργητικά τέτοιες συνεργασίες. Είναι στα χέρια όλων να πετύχει, και να γίνει το 2ο κανάλι πραγματικά το κανάλι της περιφέρειας».