Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτισε την κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Κογκρέσο για το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2014 και κάλεσε τους γερουσιαστές να το εγκρίνουν «όσο το δυνατόν συντομότερα».

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που βλέπω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία κατέληξαν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό» δήλωσε ο Ομπάμα στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο Λευκό Οίκο.

Οι διαπραγματευτές στο Κογκρέσο δημοσιοποίησαν το νομοσχέδιο των 1.582 σελίδων για τον προϋπολογισμό που επεξεργάζονταν ακατάπαυστα επί πολλές εβδομάδες και το οποίο ορίζει τις δαπάνες κάθε ομοσπονδιακής υπηρεσίας για το οικονομικό έτος 2014, το οποίο λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Η συμφωνία αυτή απομακρύνει τον κίνδυνο μιας νέας παράλυσης των ομοσπονδιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, όπως έγινε τον Οκτώβριο όταν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έκλεισαν τις δύο πρώτες εβδομάδες.

«Ενθαρρύνω το Κονγκρέσο να ψηφίσει υπέρ των μέτρων όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου όλες οι υπηρεσίες να καθορίσουν τους αντίστοιχους προϋπολογισμούς τους» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την πεποίθησή του ότι το 2014 θα είναι μια «χρονιά δράσης», δύο εβδομάδες πριν από την καθορισμένη του ομιλία για την Κατάσταση του Έθνους και ζήτησε εκ νέου από τους γερουσιαστές να ανανεώσουν τα ομοσπονδιακά επιδόματα για τους μακροχρόνια ανέργους, τα οποία έχουν διακοπεί από τα τέλη Δεκεμβρίου σε 1,3 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Επιπλέον ο Πρόεδρος προειδοποίησε ότι διατηρεί το δικαίωμα να δρα μονομερώς χωρίς να περιμένει το Κογκρέσο να εγκρίνει τους νόμους με στόχο να προωθήσει τις προτεραιότητές της διακυβέρνησής του για το 2014.

«Έχω ένα στυλό και έχω κι ένα τηλέφωνο. Και μπορώ να χρησιμοποιώ αυτό το στυλό για να υπογράφω τα εκτελεστικά διατάγματα και να λαμβάνω εκτελεστικές δράσεις» δήλωσε.

Επιπλέον ο Ομπάμα χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση για το μεταναστευτικό ως προτεραιότητα της χρονιάς, ενώ ερωτώμενος εάν ολοκλήρωσε την αναθεώρηση του αμφιλεγόμενου προγράμματος παρακολουθήσεων της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA), απάντησε «Βρίσκομαι πολύ κοντά» (στο να την τελειώσω).