Ο σοσιαλδημοκράτης Πρωθυπουργός της Λιθουανίας Αλγκίρντας Μπουτκεβίσιους επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να υιοθετήσει το ευρώ το 2015, παρά τις επιφυλάξεις των συμπατριωτών του.

«Συμφωνήσαμε η Λιθουανία να υιοθετήσει το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2015», δήλωσε στον Τύπο έπειτα από μια συνάντηση που είχαν τα τέσσερα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, στον οποίο κυριαρχούν οι Σοσιαλδημοκράτες και το Εργατικό Κόμμα.

Ο Μπουτκεβίσιους είχε απειλήσει να παραιτηθεί αν η κυβέρνηση δεν επιτύγχανε τον στόχο της ένταξης της χώρας στην ευρωζώνη.

Ο λιθουουανός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος θα ενισχύσει την οικονομία της Λιθουανίας διευκολύνοντας το εμπόριο, τις ξένες επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τα δύο μικρότερα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, που αρχικά ζητούσαν να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το ευρώ και απαιτούσαν την αύξηση του κατώτατου μισθού προκειμένου να υποστηρίξουν την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη, τελικά υποχώρησαν.

Περίπου το 55% των Λιθουανών είναι αντίθετοι στην υιοθέτηση του ευρώ, έναντι του 41% που την υποστηρίζουν, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε τον Απρίλιο του 2013.

Εξάλλου μια άλλη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε τον Ιανουάριο, έδειξε ότι το 60% των Λιθουανών φοβάται ότι θα υπάρξει αύξηση των τιμών μετά την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.