Πρόταση προς την αντιπολίτευση για κοινή προετοιμασία μιας συνταγματικής αναθεώρησης της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων διατύπωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως συνέχεια της παρέμβασης του προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος είχε συναντηθεί τη Δευτέρα, χωριστά με τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ο Ερντογάν είπε πως αν η αντιπολίτευση δεχθεί την από κοινού αλλαγή, τότε το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να αποσύρει τη σχετική πρόταση νόμου, κάτι που είχε αποκλείσει μια ημέρα νωρίτερα -μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εκπρόσωπός της Μπουλέντ Αρίντς.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν -μετά την οξύτητα που προκάλεσε η κατάθεση του νομοσχεδίου για συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου- μοιάζει με υποχώρηση, αλλά έγκυροι πολιτικοί παρατηρητές, την θεωρούν ελιγμό, καθώς η τουρκική κυβέρνηση εμμένει στην ουσία της πρότασης νόμου που αυξάνει σημαντικά τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης ως προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Είναι φανερό πάντως, ότι η τουρκική κυβέρνηση επιθυμεί να μειώσει την πίεση που αισθάνεται τον τελευταίο μήνα, προτείνοντας στην αντιπολίτευση διάλογο για το θέμα του συμβουλίου. Οι υποθέσεις διαφθοράς, οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής οργανώσεων στην Τουρκία στην υλική υποστήριξη των ισλαμιστών αντικαθεστωτικών στη Συρία, οι ανησυχητικές ενδείξεις στην οικονομία και το γεγονός ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους, ασκούν ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Ο Ερντογάν υπογράμμισε επίσης ότι, σε περίπτωση που η αλλαγή γίνει μέσω σχετικής συνταγματικής αναθεώρησης και όχι απλώς με νομοθετική αλλαγή, «αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος για το δικαστικό σύστημα». Πρότεινε μάλιστα να θεσμοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα μπορούν και τα πολιτικά κόμματα να ορίζουν μέλη για το συμβούλιο, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Με άλλη πρότασή του ανέφερε ότι θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί χωριστό Συμβούλιο Δικαστών και χωριστό Συμβούλιο Εισαγγελέων.

Μετά την πρωτοβουλία του προέδρου Γκιούλ, οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν και την Τρίτη με την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να την ενημερώσει για το νομοσχέδιο και να καταγράψει τις διαφωνίες της.

Στο μεταξύ, «μαύρη κηλίδα στη δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας» και «προδοσία χειρότερη από κάθε στρατιωτικό πραξικόπημα των προηγούμενων δεκαετιών» χαρακτήρισε μαινόμενος ο Ερντογάν την έρευνα για το σκάνδαλο διαφθοράς που κλυδωνίζει την κυβέρνησή του, στο πλαίσιο του «πολέμου» με τον πάλαι ποτέ σύμμαχό του Φετουλάχ Γκιουλέν που συνιστά πλέον τη μεγαλύτερη πρόκληση στα 11 χρόνια της κυριαρχίας του.

Μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του, δήλωσε ότι «η επίμαχη έρευνα για διαφθορά καθοδηγείται από έξωθεν δυνάμεις που αντιτίθενται στην διεκδικητική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας και είναι αποφασισμένες να καταστρέψουν την οικονομία της χώρας εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ής Μαρτίου».

Κατά τους υποστηρικτές του Ερντογάν -ο οποίος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με διαρροές στοιχείων της έρευνας που αγγίζουν και τον ίδιο εκτός από το γιό του Μπιλάν- η όλη υπόθεση που τραντάζει το πολιτικό σκηνικό είναι «συνωμοσία» ενορχηστρωμένη από την ισχυρή ισλαμική αδελφότητα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που ασκεί τεράστια επιρροή στο δικαστικό σύστημα και την Αστυνομία.