Το ΣΔΟΕ έχει δώσει 266 εντολές ελέγχου για τη λίστα Λαγκάρντ και ο ειδικός γραμματέας του Στ. Στασινόπουλος, που ενημερώνει την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, εκτιμά ότι οι 155 από αυτούς θα έχουν αποτέλεσμα εντός μηνός.

Ωστόσο ο Στ. Στασινόπουλος απέδωσε την καθυστέρηση του ΣΔΟΕ στο γεγονός ότι το καλοκαίρι τα στελέχη του συμμετείχαν σε μηνιαίο σεμινάριο, που είχε ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει ο έλεγχος μετά το καλοκαίρι, ενώ έπρεπε να ασχοληθεί και με την απόδοση του ΦΠΑ. «Εκτός αυτών το ΣΔΟΕ καλείται να αντιμετωπίσει και την επικαιρότητα. Ξαφνικά σκάνε πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά θέματα. Κληθήκαμε να ελέγξουμε πολιτικό κόμμα, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις», υποστήριξε.

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ ανέφερε ότι από τα περίπου 1.700 ονόματα, τα 919 δεν εμφανίζουν υπόλοιπο στους λογαριασμούς τους, ενώ άλλοι καταθέτες φαίνεται να καλύπτουν τις καταθέσεις τους από τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Επισημαίνεται ότι ο Στ. Στασινόπουλος ενημέρωσε πως η λίστα Λιχτενστάιν έχει μπει στο αρχείο από το 2011 και είναι θέμα του εισαγγελέα αν θα ξεκινήσει επανέλεγχος. Τα 54.000 εμβάσματα προς το εξωτερικό τα ελέγχει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης.

«Επί 15 μήνες και 10 μέρες από τότε που πήρατε την λίστα δεν έχετε πραγματοποιήσει ελέγχους παρά μόνο σε 3 ανθρώπους», επεσήμανε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής Ζ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε «είναι απαράδεκτο, αδιανόητο, υποδηλώνει έλλειψη βουλήσεως να ελέγξετε».

Όπως είπε ο Στ. Στασινόπουλος, για πρώτη φορά το ΣΔΟΕ έκανε τόσους ελέγχους και άνοιγμα λογαριασμών για μια μόνο υπόθεση, καθώς για τη συγκέντρωση των στοιχείων χρειάστηκαν έξι μήνες και έπρεπε να διασταυρωθούν στοιχεία πάνω από 1.700 άτομα.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα στοιχεία που έστελναν οι τράπεζες ήταν συνολικά και όχι κατ’ άτομο και «ο εφοριακός δεν μπορούσε να τα επεξεργαστεί και έπρεπε να υιοθετήσουμε άλλες μεθόδους. Τακτοποιήσαμε τα στοιχεία που μας έστελναν οι τράπεζες διαχωρίζοντάς τα ανά καταθέτη.

Δώσαμε λύσεις και το διαπιστώνει κανείς από το πόρισμα που παραδώσαμε στην επιτροπή της Βουλής».«Έπρεπε να έχουμε ολοκληρώσει έως το καλοκαίρι γιατί έπρεπε να ελεγχθεί και η αγορά. Το καλοκαίρι οι ελεγκτές πέρασαν και από μηνιαίο σεμινάριο.

Ο φορολογικός έλεγχος ξεκίνησε λίγο μετά το καλοκαίρι. Έως τότε δημιουργούσαμε τη δομή πάνω στην οποία στηρίζεται ο φορολογικός έλεγχος», είπε ο Στ. Στασινόπουλος, σημειώνοντας ότι «το ΣΔΟΕ δεν είχε εμπειρία από άνοιγμα λογαριασμών.Εκτίμησε ακόμη ότι χρήματα δεν θα εισέλθουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο καθώς «υπάρχουν άτομα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια στη λίστα και άρα θα γίνουν προσφυγές γι’ αυτό και επιχειρούμε το πόρισμά μας να  είναι πλήρως δεμένο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από